10 verschillende voetbalboeken voor de echte liefhebber

10 verschillende voetbalboeken voor de echte liefhebber

Table of Contents

In de 10 voetbalboeken serie schrijf ik over verschillende voetbalboeken die elke voetbalsupporter aanspreekt. Deze aflevering lees je onder ander over Feyenoord, Diego Maradona en Johan Cruijff.

De Coolsingel bleef leeg – Het klassieke boek over Feyenoord – Hugo Borst

Door de ogen van Hugo Borst kijk je mee in een turbulent voetbaljaar van Feyenoord. Een seizoen met een kleurrijke spelersgroep, hoofdtrainer en voorzitter. Bovendien is voetbalboek ook een geschiedenisles over de stad Rotterdam. Dat komt door de verhalen over het verleden in al zijn facetten. Het is een aanrader voor de Feyenoordsupporter, de voetbalpurist, de Rotterdammer, de stille kuipaanbidders, met andere woorden voor iedereen met een beetje voetballiefde. Omdat je voor 464 pagina’s een vlieg op de muur bent bij het stadion aan de Maas. Tot slot een Quizvraag: hoeveel van de selectiespelers van dat seizoen zijn hoofdcoach geworden bij een profclub?

Mijn Maradona – Een eerbetoon aan de beste voetballer aller tijden

Je kunt dit voetbalboek vergelijken met een gesprek aan een tafel in een typische voetbalkroeg. Daardoor komen de onderwerpen over taferelen in Napels, of hij de beste Argentijnse voetballer is aller tijden, persoonlijke herinneringen aan pluisje, de dribbel tegen Engeland en zijn stappen op Nederlandse voetbalbodem. Je leest over zijn wereldberoemde warming-up waardoor je zin krijgt om een balletje te trappen. En in die voetbalkroeg passeert zijn voetballeven de bierfilters, bitterballen en de sjaaltjes aan de muur, daardoor sla je met zowel een verheugde als een weemoedige voetbalziel de pagina’s op weg naar de laatste bladzijde, waarvan je hoopt dat die nooit komt.

Menzo – Het gevecht onder de lat – Mike van Damme

Het leven onder de lat is eenzaam, dat laat dit voetbalverhaal zien. Want je houdt ballen tegen, speelt de sterren van de hemel en zakt soms door je eigen zestienmeter als je moet vissen. Menzo wint prijzen in binnen en buitenland, maar moet een hoop zowel fysieke als verbale narigheid doorstaan tijdens de wedstrijden. Hij verloor ploeggenoten, acteerde niet op het EK 1998 en voelt perfectionisme als een steentje in zijn schoen. Met andere woorden een college over omgaan met succes, tegenslagen en tegenwerkende gedachten. Hoe herinner je de keeper Stanley Menzo?

 Hans Nijland – Boerenbluf op de transfermarkt – Tom Knipping

Mocht u nog ambities hebben om bestuurder te worden van een voetbalclub? Zie het verhaal van Hans Nijland als een inspiratiebron. Want de Groninger bouwde op geheel eigen wijze een voetbalbolwerk op in het noorden. Daardoor lees je over bijzonder contractbesprekingen, topaankopen, mislukkingen en verschillende trainers. Je zou zijn anekdotes alleen al willen kopen, omdat hij een serie topspelers in de vorm: Arjen Robben, Virgil van Dijk en Dusan Tadic voorbij zag komen. Bovendien zag Nijland de voetbalwereld veranderen en daar passen prachtige verhalen bij die over vele jaren nog steeds het vertellen waard zijn op een feestje.

Onmachtig of onmeunig – Een seizoen met FC Twente in de Keuken Kampioen Divisie – Bert Westerink

Het seizoen van FC Twente in de keuken kampioendivisie. Dat betekent een reis langs de stadions waar de club een lange tijd niet speelde. Bovendien lees hoe de schrijver kennis maakte met de randvoorwaarden voor een uitwedstrijd. Hieruit blijkt dat er ook naast het veld veel is veranderd. Het is avontuur in een jaar met een titel als eindresultaat en ontmoetingen met verschillende Twente fans. Een uniek seizoen dat laat zien hoe groot de club is in de voormalige industriestad en regio. Een aanrader voor de mensen die erbij waren en de liefhebbers van volle stadions en passievolle awaydays.

 Het Volksparkstadion is van Oranje – Evert ten Napel

U kent zijn woorden van het Ek 1988 en zijn werk voor het voetbalspel FIFA. Maar weet u over de mens Evert ten Napel? Naast zijn verhaal ben je ook voor even bij vele sportmomenten. Zoals de Olympische Spelen, meerijden met de tour de France en momenten met onze eigen Marco van Basten en Michel Platini. Gelukkig zit het voetbalinstituut langs de lijn ook in deze biografie in de tijd dat apps een goal noteren voordat de bal de krijtlijn is gepasseerd. Al kijkend naar de cover droom ik weer van een bestaan als voetbalcommentator. Bedankt voor de originele uitspraken Evert.

Voetbal in Europa – Erik Brouwer

Als je een voetballiefhebber bent met interesse voor de geschiedenis van het spel, ben je aan het juiste adres bij het werk van Erik Bouwer. Want je reist langs de Europese steden met een verhaal. Denk hierbij aan de voetsporen van Giuseppe Meazza, een grote naam en vriendenelftallen. Daarbij leer je de kracht van het voetbalspel kennen door aan de hand van mijlpalen in de geschiedenis, zoals de Tweede Wereldoorlog. Tot slot kun je met de beschreven spelers een elftal samenstellen dat in elk tijdperk de toeschouwers op de banken krijgt, tegen een selectie van hun kleinzonen.

Wat zou ik graag een kaartje willen kopen voor dat duel

Klaas-Jan Huntelaar – Hommage aan de doelpuntenmachine

Een aanvaller van het klassieke ras dat je kunt vergelijken met een sluipschutter, en zijn kans grijpt als de bal verkeert in bereikbare afstand. Je leert de geboren Achterhoeker kennen door zijn doelpunten in Doetinchem, Eindhoven, Heerenveen, Amsterdam, Madrid, Milaan en Gelsenkirchen. Daarnaast leer je wat zijn passie inhoudt voor het scoren van doelpunten, en zijn speelstijl. De verhalen van de steden waar hij speelde vertellen zijn productiviteit in de zestienmeter van de tegenstander dat een plekje op de muur heeft gekregen in de museums van de clubs. Aan welke goal Huntelaar denk je nu?

Avondje NAC – een liefdesverklaring – Sjoerd Mossou

Liefde voor de club uit Breda door verhalen vanuit het hart. Dat betekent verhalen over voetbal met bier tijdens een avond vol gezelligheid. Het is een boek om NAC in alle facetten te leren kennen, voor even mee te zingen of weg te dromen van de cover waarop het stadion aan de Beatrixstraat voetballeven verteld. Verder zijn de clubliefde van Sjoerd Mossou de uitgelezen kans om de kenmerken van de Bredase supporters tot je te nemen voordat je afreist naar het stadion waar je op gaat in de sfeer. Ik hunker ernaar om een avondje NAC te beleven met eigen ogen.

Het laatste seizoen – Arthur van den Boogaard

Ik vind de cover van dit voetbalboek fascinerend, omdat ras-Ajacied Johan Cruijff op de schouders zit van zijn ploeggenoten hij zwaait naar het Rotterdamse publiek dat hem dankt voor een titel. Het laatste voetbaljaar van de jongen uit betondorp begint met een vertrekbrief van zijn jeugdliefde, de eerste trainingen naast De Kuip, een nederlaag in het Olympisch stadion en uiteindelijk zijn wraak. Alle randzaken rondom de nummer 14 vormen de basis voor het verhaal van Cruijffs slotakkoord in Rotterdam-Zuid.

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.