Supercupkoorts: Borussia Dortmund - FC Bayern München – Bezoek tips

Supercupkoorts: Borussia Dortmund – FC Bayern München – Bezoek tips

Table of Contents

Als liefhebber van het Duitse voetbal is een bezoek aan een wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Bayern München natuurlijk een grote wens. Normalerwijs is het bijna onmogelijk om kaarten voor een wedstrijd tussen deze 2 grootmachten te bemachtigen. Als je echt wilt dan kun je het via de zwarte markt proberen om kaarten te krijgen. Dit is echter vreselijk duur en de kans dat je opgelicht wordt is altijd aanwezig. Dit is voor ons dus ook nooit een optie om aan kaarten te komen.

Wanneer bekend wordt dat de supercupwedstrijd in 2016 een vrije verkoop kent, gaan we daar vol voor. In Duitsland kun je bij elke club een account aanmaken en via dat account kun je kaarten kopen als er een vrije verkoop voor een wedstrijd is. Wij hebben bij vele clubs een account en zo ook bij Borussia Dortmund. Als de onlineverkoop op dinsdag 19 juli begint, zit ik al ruim een uur van tevoren ingelogd op mijn account op de site bij Dortmund. Als de verkoop ´Punktlich´ om 10 uur begint kan ik direct 4 plaatsen op de korte zijde bemachtigen. Binnen een paar minuten is het stadion met ruim 82.000 toeschouwers volledig uitverkocht! We zijn als een kind zo blij dat het gelukt is en vanaf dat moment verheugen we ons dagelijks op zondag 14 augustus 2016.

Heenreis

Eindelijk is het dan zover. Vandaag kunnen we richting Dortmund voor de wedstrijd waar we ons al een tijd op verheugen. Hoewel de wedstrijd pas om 20.30u begint, gaan we om 15u al op pad. Het is prachtig weer en er is genoeg te doen rondom het stadion. We gaan ons vast niet vervelen samen met al die andere supporters. We gaan eerst mijn zwager en tevens oom van Xander en Yorrit ophalen. Hij is groot Bayernfan en gaat vandaag ook mee.

Hij is al net als Xander en Yorrit gekleed in een Bayernshirt. Ik ben vandaag het buitenbeentje met mijn geelzwarte Dortmund shirt. Na een rit van ruim 2 uur komen we aan op een grote parkeerplaats in de buurt van het stadion. Ondanks dat het nog ruim 3 uur voor de wedstrijd is, staat het al bijna helemaal vol. Als we uitstappen zijn Xander en Yorrit toch wel een beetje zenuwachtig in hun Bayernshirt tussen de overwegend geel/zwarte menigte. Het mooie in Duitsland is dat dit helemaal geen probleem is. Samen met duizenden andere supporters lopen we naar het stadion. Gelukkig zien we wel meer rood om ons heen en de jongens voelen zich alweer meer op hun gemak.

Even een foto. Bron: de hollandische bundesliga fans

Vaste ritueel

Eenmaal bij het stadion aangekomen is het al een drukte van jewelste. Voor ons gevoel zijn alle ruim 80.000 toeschouwers al aanwezig. Er heerst een heerlijk gelaten sfeer en iedereen is goed gemutst. Papa zegt Yorrit, we moeten nog wel naar de fanshop, maar kan dat wel in Bayernshirt? Tsja dat is de vraag, maar we gaan gewoon. Eerst aansluiten in de lange rij voor de fanshop want we zijn niet de enige die een bezoekje willen brengen. Als we aan de beurt zijn vragen we of we zo wel naar binnen kunnen in het rood, maar dat is totaal geen probleem.

De Gelbe wand. Bron: de hollandische bundesliga fans

Eenmaal binnenkijkt er ons niemand ook echt vreemd aan. Heerlijk dat het hier zo kan. Dat is ook een reden waarom we zo gek zijn op het Duitse voetbal en de ambiance er omheen. Xander koopt meestal wel een shirt, maar bij de rivaal van Bayern gaat hij dat niet doen. Ik heb mijn grens zegt hij. Yorrit zijn we wel even kwijt maar plotseling komt hij weer tevoorschijn uit de menigte. Het is gelukt hoor papa, ik heb de badeend gevonden! Deze gaan we dan maar afrekenen en we gaan dan op zoek naar een plek om wat te eten.

Oude thuishaven

Een klein stukje verder vinden we een terras buiten waar we aan de Bratwürst kunnen. Het ligt precies tussen het Signal Induna park en het aangrenzende oude ´Stadion rote Erde ´. Het oude stadion van Borussia Dortmund wordt nog steeds gebruikt door het 2e elftal en diverse atletiekverenigingen.

Het heeft een capaciteit van 25.000 toeschouwers waarvan 3.000 zitplaatsen. Aangezien het 2e elftal net gepromoveerd is naar de 3e Liga (2021), is het zeker de moeite om er een keer te gaan kijken. Inmiddels heeft Xander met zijn oom broodjes Bratwürst gehaald. Samen met honderden andere fans zitten we rustig aan tafel te genieten. Ook hier zitten de Dortmund en Bayernfans gezamenlijk aan tafel en praten ze over de wedstrijd die straks komen gaat. Er lopen nog overal mensen rond die proberen om aan kaarten te komen, maar zonder succes. Iedereen wil bij deze wedstrijd zijn en verkoopt natuurlijk zijn toegangskaart niet.

Aankomst

We lopen weer richting stadion om te kijken naar de spelersbussen die er zo aan komen. Uit ervaring weten we inmiddels dat de bussen van beide verenigingen ongeveer 90 tot 75 minuten voor de wedstrijd aankomen. Dan moet je nog wel weten waar ze aankomen, maar als je dat even vraagt aan een steward dan vertellen ze dat meestal wel. We staan nog niet lang te wachten en de bus van Borussia Dortmund komt er al aan.

Gemengde supporters. Bron: de hollandische bundesliga fans

De bus wordt door meerdere motoragenten met zwaailichten aan begeleid. De spelers worden massaal toegejuicht door de Dortmund fans. Al een kippenvel momentje voor de wedstrijd. Xander en Yorrit doet het niet zoveel want ze wachten op de volgende bus. Na ruim 10 minuten komt daar dan ook de Bayern bus. Prachtig om te zien hoe de jongens genieten van dit moment. Door de getinte ramen zien ze de spelers die naar hun zwaaien. De dag kan voor hun niet meer stuk, al zou een overwinning van Bayern natuurlijk helemaal top zijn…..

Geluid

Op naar de tribune. We zitten in de buurt van het uitvak en rondom ons zitten ook aardig wat Bayernfans. Dit vinden de jongens wel zo prettig. We zitten helemaal aan de rand van het veld en als je dan rondkijkt in het stadion, besef je hoe indrukwekkend het hier is. We zitten recht tegen over de ´Gelbe Wand´ die al helemaal gevuld is. Wat prachtig om te zien en te beleven. Dan klinkt er opeens een luid gezang uit de kelen van de Dortmund supporters.

De spelers komen het veld op voor de warming-up. Nog nooit hebben we zoveel geluid van de tribunes af horen komen. Dat dachten we in ieder geval totdat er even later de spelers van Bayern het veld op kwamen. Een striemend fluitconcert dat zijn weerga niet kent. Yorrit doet zijn vingers in de oren van al het gefluit.

Xander en oom Roy. Bron: de hollandische bundesliga fans

Bijzonder welkom

Tijdens de rest van de warming-up kunnen we weer wat rustiger genieten van de spelers. Xander maakt met zijn mobiel tientallen foto´s, want de spelers van Bayern doen de warming-up vlak voor onze neus. Wat gaaf hé papa! Ja kerel dit is genieten. Dan is het tijd voor de opstellingen. De spelers van Dortmund worden uitgebreid bejubeld. De spelers van Bayern worden wederom getrakteerd op een fluitconcert. Vooral Mats Hummels moet het ontgelden omdat hij deze zomerstop is overgestapt van Dortmund naar Bayern.

Het is inmiddels 20.30 uur en tijd voor de aftrap. In een moordend tempo gaat de eerste helft voorbij. Er zijn kansen over en weer maar er wordt niet gescoord. Dat mag vooral Dortmund zich aan trekken want die misten een paar opgelegde kansen. We genieten volop van de wedstrijd en de vele sterren op het veld.

Om er een paar te noemen: Aubameyang, Dembele, Lahm, Neuer en Hummels. In de rust raken we dan ook niet uitgepraat over alles wat we beleven. In de tweede helft gaat het hoge tempo vrolijk verder. Het enige verschil is dat Bayern nu wel effectief met de kansen omgaat.

Gemengde gevoelens

Xander, Yorrit en hun oom kunnen 2 maal juichen en de supercup is een prooi voor de grootmacht uit München. De jongens schreeuwen het uit van plezier en geluk. We kijken nog even naar de prijsuitreiking terwijl het stadion al leegloopt. Op de terugweg naar de auto is er ook geen enkele wanklank richting ons omdat wij in Bayernkleren door de Dortmund menigte. Eenmaal bij de auto duurt het nog wel een tijdje voordat we door de drukte de autobaan op rijden. De stemming in de auto is natuur opperbest, al had ik liever gezien dat de uitslag andersom was. We zijn weer een ervaring rijker als we richting huis rijden…..

Conclusie

Het Westfalen stadion van Dortmund is een echter aanrader. Het is er altijd uitverkocht en de sfeer op de tribunes met ruim 82.000 toeschouwers is fantastisch. Voor topwedstrijden is het haast onmogelijk om aan kaarten te komen. Komt er een minder aansprekende tegenstander naar Dortmund met weinig uitsupporters dan zijn er nog wel kaarten beschikbaar. Het uitvak wordt dan kleiner gemaakt en de vrijgekomen kaarten komen dan in de vrije verkoop. Gewoon de site van Dortmund goed in de gaten houden! Tip: Neem lekker een biertje en een Bratwürst bij de kraam tussen het Westfalen stadion en het Rote Erde stadion.

Wij gaan nu op vakantie, maar we zijn er in het nieuwe seizoen weer. Hopelijk kunnen we dan weer naar het stadion in Duitsland en kunnen we schrijven over deze nieuwe avonturen.

Alvast een fijne vakantie gewenst!

Raymond, Xander en Yorrit.

Volg de hollandische bundesliga fans voor meer voetbalavonturen in Duitsland!

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.