Door deze 5 boeken kom je meer te weten over het hooliganisme

Door deze 5 boeken kom je meer te weten over het hooliganisme

Table of Contents

De voetbalwereld kent groeperingen waarmee de gewone voetbalfan niet zo snel mee zal optrekken. Hoe zou je deze cultuur kunnen omschrijven? Vroeg ik me af. Daarom zocht ik 5 boeken uit.

Toen was geweld heel gewoon – de dodelijke romantiek van voetbalhooliganisme – Friso Schotanus

Laten we starten bij het beginpunt van hooliganisme in Nederland. Zo lees je over de motieven, kenmerken van de jongens van toen en eigen ervaringen. Verder is het boek een stap terug in de tijd, want de verhalen over geweld tegen de politie, op tribunes en ontmoetingen met een intense afloop leren je wat er gebeurde tussen de voetbalsupporters eind vorige eeuw.

De mannen die vooraan staan – Yoeri Kievits

Wat voor supportersgroepen zijn er in Nederland? Het antwoord op deze vraag krijg je door dit boek. Verschillende groepen spreken over hun plek in het voetballandschap, en welke vijanden daarbij horen. Het zijn de verhalen van mannen over een biertje, ontmoetingen met andere groepen, en hun liefde voor de club, met andere woorden een way of life. Het is een inkijkje in een wereld van loyaliteit, respect voor bepaalde clubs, maar ook de wens om een activiteit vol daden.

Utrecht Hooligans – 50 jaar voetbalgeweld van treinen slopen tot bosgevechten – Daniel M. van Doorn

Na een geschiedenisles en een overzicht van de Nederlandse groepen vervolgen we dit voetbalboeken overzicht met drie boeken over specifieke mensen en groepen. Als eerste de hooligans uit Utrecht.

Een verhaal over de geestelijke vaders van het hooliganisme in Nederland. Dat wil zeggen een beeld over de jongens uit utreg met liefde voor hun stad, club en daarbij de randen opzoeken van de tolerantie. Je leert dus over de oudste Nederlandse harde kern dankzij de gesprekken met de mannen van het eerste uur en het doorspitwerk in de archieven van de auteurs zelf. Alleen al de zin: ‘we komen niet voor het voetbal’ zal iedere voetbalgeest prikkelen.

Blauw bloed – het levensverhaal van de hooligan die uit alle stadions werd verbannen -Jason Marriner

Dit boek toont de wereld van iemand uit het geboorteland van het hooliganisme, namelijk Engeland. Het is een verhaal over de drijfveren om de grenzen op te zoeken, wat het betekent om lid te zijn voor een beruchte groep en het nationale team op eigen wijze te volgen. Daarnaast verteld de hoofdpersoon over zijn verslaving. Hieruit blijkt dat liefde voor een club blijvend is.

 Klik hier om te luisteren naar het verhaal van Jason Marriner

East Side never dies! – De Brugse harde kern, ons verhaal – Thierry Dodici

Een reportage over de harde kern van Blauw-Zwart, want de auteur Thierry Dodici schreef jarenlang alles wat hij beleefde met de East Side. Je mag meelopen in het reilen en zeilen van een gesloten bastion. Denk hierbij aan de opkomst van het hooliganisme in België, activiteiten van de groep en kameraadschap. Daarnaast wil de groep het opgebouwde voetbalerfgoed doorgeven. Zou je hierdoor voetbalsupporters kunnen vergelijken met kunstenaars? Want zij laten ook iets na aan de wereld.

Welk boek lees jij graag over voetbalsupporters? Laat het weten in de reacties.

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.