Football Manager project – een resultaat tegen zowel Feyenoord als Ajax

Table of Contents

Mijn handtekening zit op het contract en ik zet de eerste stappen naar het behalen van de doelstellingen. In deze episode van het Football Manager project begin ik mijn trainersleven bij Willem II met wedstrijden tegen twee Nederlandse grootmachten.

Tactische start

Ik wende langzaam aan de kleuren van de Tricolores in m’n digitale werkkamer. Tegelijkertijd voegde ik het elftal naar een tactisch concept, namelijk: verticale tiki-taka in 4-3-3 formatie met de punt naar achter. Klik hier voor uitleg over deze speelstijl

De nieuwe tactiek
De nieuwe tactiek

Daarnaast koos ik ervoor om elke positie aan aanvallende intentie mee te geven. Want na het werken voor twee werkgevers met een behoudende speelstijl schreeuwde m’n voetbalhart om aanvallen. Daarbij voegde ik druk zetten toe aan het takenpakket van de aanvallers, deze strategie valt overigens onder het aspect: DZS.

Hoewel de technische staf het trainingsschema al klaar had, nam ik het heft in eigen handen. Je moet hierbij denken aan dat het elftal traint op aanvallen in bijvoorbeeld: als team of linie maar ook op individueel niveau. Aangezien de aanval de beste verdediging is. Ja u leest regelmatig een citaat op deze website.

En tijdens een het invullen van de oefeningen voor de toekomst kreeg ik de hoogtepunten van de wedstrijd Willem II onder-19 – Feyenoord onder-19 in de mailbox. Jeugdwedstrijden vervelen nooit dacht ik.

Talent

Het spelbeeld viel al snel in Rotterdamse handen door het killersinstinct van Naoufal Bannis. Hierdoor vetrokken de spits en zijn collega’s met een 1-2 overwinning weer naar huis. Dankzij het bekijken van deze video informeerde ik naar de diensten van deze jeugdspeler. U hoort nog de resultaten van deze werving.  Bovendien liet ik het opstellen van de gedragsregels wel over aan de betrokken personen bij het eerste elftal, omdat ze de club en haar cultuur van binnen en buiten kennen.

Gesprek

Het tijdsschema leidde me naar het kennismakingsgesprek met de spelersgroep. Tijdens de conversatie benadrukte ik dat de spelers over de kwaliteiten beschikken om de middenmoot van de competitie en de bekerfinale te halen. Nadat deze woorden vielen in de kamer voelde ik dat het motivatielampje gloeide binnenin de spelers.

Ik stapte naar de persruimte op weg naar mijn eerste confrontatie met de Nederlandse pers. De journalisten stelde me vragen over Hull City waarop ik kalm antwoordde en op de vraag kun je in Tilburg wat bereiken? Zei ik: het is m’n doel om hard te werken en er alles aan doen om succesvol te worden. Ik verliet de zaal met de vraag: hoelang blijven de vragen over Hull City?

Vraag over Hull City
Vraag over Hull City

De beginfase zat erop alle pionnen kenden hun plek op het bord, kortom ik en Willem II waren samen klaar voor de wedstrijd tegen Feyenoord. Tussen de voorbesprekingen door bood ik enkele jeugdspelers hun eerste profcontract aan met een belofte dat ze speeltijd gaan krijgen in de toekomst. Het is ook een voorwaarde voor m’n aanstelling van het bestuur dat jeugdspelers vaker spelen in het eerste elftal.

Eerste wedstrijd

De feiten op een rij: Feyenoord staat op de 3de plek en reisde dus met vertrouwen af naar Brabant. En in aanloop naar het duel sprak ik de groep toe met de opdracht: ’dat ze alleen aan aanvallen mogen denken’

Echter scoorde Feyenoord na enkele minuten de 0-1, waardoor ik ging twijfelen aan het strijdplan: deed ik te veel aanvalsstof in de toverdrank? Spijt van de keuze versnelde in m’n hoofd totdat een speler van de Tilburgse trots de gelijkmaker binnen schoot.

Nu nam de inspiratie het over in mijn voetbalkamer. Daarbij voerden de spelers elke aanvalsgedachte uit, zetten druk naar voren en knepen langzaam de hoop van Feyenoord eruit. Bovendien schoot mijn ploeg een 2-1 voorsprong op het bord. Naam van de doelpuntenmaker: Jan-Arie van der Heijden, met een knal van buiten de zestienmeter kreeg de oud-Feyenoorder iedereen op de stoelen in het stadion en ik verliet het bureau voor een vreugdedansje. Maar de wedstrijd kende nog geen einde.

Juichen na de 2-1
Juichen na de 2-1

Daarom drukte ik op de toets: druk zetten, om zo de spelers scherp te houden.  En iedereen bleef rennen met sympathie voor Tilburg. Daaruit ontstond een penalty waar de spits Vangelis Pavlidis wel raad mee wist: Boem een 3-1 voorsprong. Toch knokte Feyenoord zich terug via een afstandsraket van Róbert Boženík. Maar de scheidsrechter floot na de aftrap meteen af, ik doorbrak mijn vicieuze cirkel dankzij deze 3-2 zege.

Tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd zei ik: Jan-Arie van der Heijden niet te willen ruilen voor Sergio Ramos.  Een keizer moet in het huis van de koning blijven nietwaar? Het voetballeven stroomde in volle vaart verder.

Trouw aan van der Heijden

Geld grenzen

Nadat de vreugdesfeer vertrok door de uitgang, startte ik de onderhandeling met een potentiële aanwinst Juriën Gaari over de inhoud van zijn contract. Echter stelde de zaakwaarnemer van de aanvaller zulke hoge eisen dat het gesprek snel op slot raakte. Dat kwam omdat het bestuur de rem flink hield op het transferbudget. Aangezien spelen in het Koning Willem II Stadion je doet met trots en niet voor een zak munten. Vervolgens bracht een busreis me en de spelers naar Amsterdam voor een wedstrijd tegen koploper Ajax.

Tweede wedstrijd

Na de warming-up ontving ik het voorstel vanuit de technische staf om terughoudend te gaan spelen in de Johan Cruijff ArenA.

Na het eerste fluitsignaal leek het wel of de tactische wijzing het zelfvertrouwen van de spelers afnam, omdat de Ajacieden de wedstrijden domineerde en de achterhoede van Willem II overspoelde met werkzaamheden met een penalty als beloning. Maar keeper Jorn Brondeel stopte met een katachtige redding de inzet van Dusan Tadic (Bovenste foto). Deze keepersactie diende als eyeopener voor me, want ik wijzigde de tactiek en bracht zo de aanvalsdrift terug in de spelersgeesten.

Toch kantelde de wedstrijd in Amsterdamse richting door een goal van David Neres, dankzij een assist op maat van de huisadvocaat Dusan Tadic. Maar wanneer de wil naar voren een begin heeft, kan de tegenstander de rem vaak niet meer vinden. Daardoor kreeg Willem II kansen om vanuit dat aanbod de 1-1 te produceren. Daarna verplaatste de wedstrijd zich naar het doel van de club uit Brabant, met keeper Brondeel als hoeder van de schiettent. Desondanks lukte het Ajax niet meer om te scoren.

Juichen na de 1-1
Juichen na de 1-1

Eindresultaat: 1-1

Tot slot

Mijn verkoopzin na de wedstrijd luidde: ‘voor een goede keeper moet u even een blik werpen tussen de palen in onze showroom’.

Bedankt voor het lezen van deze episode van het Football Manager project.

In de volgende episode lees je of ik deze stijgende lijn kan doortrekken

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.