Het groundhoppersbloed van Enrico Castro Montes – Interview

Table of Contents

In de serie het groundhoppersbloed van vertellen voetballiefhebbers over hun passie voor het fenomeen. In deze aflevering verteld Enrico Castro Montes over zijn passie voor de spelerstunnel, zijn onderzoek naar een voetbalcultuur en Belgische bezoekpareltjes. 

Hoe ben je begonnen met groundhopping?

Eigenlijk eerder toevallig. Mijn papa is voetbalscout voor de jeugd van Standard Luik, was dat ook even voor het A-team, en is ook een tijdje scout geweest voor de Rode Duivels. Ik ging vaak met hem mee naar de wedstrijden die hij moest scouten. Zo heb ik in binnen- en buitenland heel wat wedstrijden kunnen meepikken en op die manier veel grounds kunnen bezoeken. En door mijn broer die al een aantal jaar in eerste klasse speelt in België, ben ik ook al op veel plaatsen gekomen. Door die twee dingen, heb ik een echte passie gekregen voor groundhoppen.

Hoe zou jij jezelf omschrijven als groundhopper?

Ik zou zeggen dat ik een soort historische groundhopper ben. Ik zoek vooraf graag de geschiedenis van de clubs en stadions op en als het kan ook even de historie van de buurt waar het stadion staat. Een beroepsmisvorming als historicus vermoed ik. Ik combineer een groundhop daarom ook vaak met een citytrip.

Je Instagramaccount heet de Spelerstunnel, wat voor betekenis heeft dit stadionaspect voor je?

Ik vind dit een heel speciaal stadionaspect. Hier stijgt de spanning voor de wedstrijd. Even nog in de donker staan, jezelf oppompen en proberen in de focus te geraken voor de wedstrijd. Dan wandel je naar buiten en hoor je de joelende menigte. Een heerlijk gevoel! Ik mocht een keer mee het voetbalveld op bij een wedstrijd in België en sindsdien vind ik de spelerstunnel geweldig. Soms zijn die spelerstunnels heel eenvoudig, maar je hebt er ook een aantal legendarische. Die van de Veltins-Arena lijkt op een mijnschacht en verwijst naar de identiteit van Schalke 04 als mijnwerkersclub. Daarnaast heb je ook de beangstigende tunnels van Rode Ster Belgrado en FC St. Pauli

Parkenstadion. Bron: @despelerstunnel
Parkenstadion. Bron: @despelerstunnel

Wat is volgens jou het Belgische walhalla voor groundhoppers?

Mijn favoriet is Sclessin, het stadion van Standard Luik. Steile tribunes, geweldige sfeer en midden in een grimmige volkse buurt. Heerlijk! Ik zou zeker eens aanraden om een Standard-Anderlecht te gaan kijken met volle tribunes. Zelfs in het buitenland heb ik zelden zo’n geweldige sfeer meegemaakt. Daarnaast heb je in Brussel een paar mooie grounds zoals Stade du Crossing in Schaarbeek en het Joseph Marienstadion van Union Sint-Gillis. België heeft ook heel wat mooie, kleine lost grounds die je overal tegenkomt. Het oude stadion van Cercle Tongeren is ook een pareltje.

Wat vond je van het nieuwe stadion van Tottenham Hotspur FC?

Ik vond het zeer indrukwekkend en ook wel best mooi voor een nieuw stadion, want die vallen heel vaak toch wel tegen. Ik was jammer genoeg net te laat voor een stadium tour dus ik ben niet binnen kunnen gaan kijken. Het is ook wel een beetje gek. Als je in de buurt van het stadion rondwandelt, heb je echt niet de indruk dat daar plotseling een ultramodern stadion voor je zou opdoemen.

Je doet onderzoek naar onder andere voetbalhistorie in Ecuador, op welke manier haal je uit dit onderzoek inspiratie voor het groundhoppen?

Klopt, ik doe momentaal een doctoraatsonderzoek over de Ecuadoraanse voetbalgeschiedenis aan de KU Leuven. Daarin onderzoek ik onder andere hoe voetbalcultuur een rol speelt in het leven van gewone mensen. Naar het stadion gaan om wedstrijden te bekijken en voor je favoriete team supporteren, sjaals en truitjes van je club verzamelen, de hele week toeleven naar die ene wedstrijd in het weekend etc. zijn allemaal onderdelen van die prachtige voetbalcultuur die me erg interesseren. Groundhoppen zie ik dan ook een beetje als mijn onderzoek in de praktijk brengen.

Multifunctioneel veld. Bron: @despelerstunnel
Multifunctioneel veld. Bron: @despelerstunnel

Wat is het grootste verschil tussen de voetbalcultuur van Latijns-Amerika en Europa?

Ik denk dat de voetbalcultuur van Latijns-Amerika toch nog wat passievoller is. Voetbal betekent echt alles voor hen. Je ziet er ook vaak dat de politiek iets nauwer betrokken is bij de voetbalclubs dan in Europa. Wat me ook opvalt is de grote hoeveelheid vrouwelijke fans van voetbalclubs. Ik denk dat dat ook meer is dan in de Europese voetbalcultuur.

Wat voor clubs bezoek je het liefst?

Ik bezoek graag volkse clubs. Rauwe voetbalclubs in rauwe steden. Ook graag met heel fanatieke supporters. Stadions van historische clubs die aan lagerwal zijn geraakt vind ik ook geweldig. Daarnaast ga ik graag op zoek naar lost grounds van verdwenen clubs. Vervallen tribunes overwoekerd met onkruid vind ik erg mooi en poëtisch. De club waar ik begon met voetballen is ook al jaren verdwenen, maar ik ga er nog graag naartoe om het verlaten veld en de vervallen kantine te bezoeken.

Historische muurschildering. Bron: @despelerstunnel
Historische muurschildering. Bron: @despelerstunnel

Welke voetbalboeken raad je aan om te lezen?

Één mijn favoriete voetbalboeken is The Football Tribe van de Engelse zoöloog Desmond Morris. Het is een soort antropologische studie van voetbal en de voetbalfans. Daarnaast vond ik het boek Buiten de Lijnen van Frank Heinen heel leuk om te lezen. Voor de groundhoppers raad ik ook het voetbalboek Glorious Hearts van Joris van de Wier en de Voetbalreisgids van het magazine Santos aan.

Wat is je voetbalreis tip voor andere voetballiefhebbers?

Maak er een leuke trip van. Kijk of je het kan combineren met een uitje. Een goede planning op voorhand is ook heel belangrijk. Wandel eens rond in de buurt van het stadion. Neem een kijkje in de wijken waar het stadion staat en snuif de sfeer op. Kijk ook goed rond als je op weg bent naar een ground. Vaak kom je onverwachts mooie velden tegen. En kijk zeker eens naar de spelerstunnel als je een ground bezoekt!

Klik hier voor het Instagramaccount van Enrico

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.