Het groundhoppersbloed van Fernweh_db – interview

Table of Contents

In de serie het groundhoppersbloed van vertellen voetballiefhebbers over hun passie voor het fenomeen. In deze aflevering Fernweh_db, een groundhopper met interesse voor de verschillende aspecten van het voetbalreizen.

Wat betekent het woord Fernweh voor je?

Fernweh is het tegenovergestelde heimwee; het verlangen om de vertrouwde omgeving achter je te laten en de wijde wereld in te trekken. Ik denk dat elke groundhopper dit gevoel wel kent. Ik reis graag naar onbekende oorden om daar de plaatselijke voetbalclub te bezoeken. Zeker nu met corona lijd ik aan zeer hevige Fernweh en kan ik niet wachten totdat we weer naar het buitenland mogen.

Je bent naast FC Den Bosch ook supporter van 1. FC Köln, waar komt de liefde voor De Geitenbokken vandaan?

Ik heb van jongs af aan al een sterke voorliefde voor het Duitse voetbal. Waar dit vandaan komt weet ik niet precies. Toen ik jong was heeft mijn vader me een keer meegenomen naar een wedstrijd van Köln. Dit heeft destijds zoveel indruk op mij gemaakt dat ik de club ben blijven volgen. Naarmate ik ouder werd kon ik steeds vaker wedstrijden bezoeken en ook meegaan met uitwedstrijden. Zodoende is de liefde gegroeid en probeer ik tegenwoordig zoveel mogelijk wedstrijden te bezoeken.

Waar let je op als je een bezoek brengt aan een stad uit het voormalige Oostblok?

Dat verschilt een beetje per stad. Het mooie aan het Oostblok is dat het zowel prachtige steden heeft als veel ongure oorden waar al het levensgeluk uit je ziel gezogen wordt. In steden als Krakau of Boedapest hang ik vooral een beetje de cliché toerist uit. Ik ben echter ook een groot liefhebber van troosteloze architectuur. Dan kun je in het Oostblok je hart ophalen met veel zielloze steden vol Plattenbau. Ik duik dan graag de wijken in om wat rond te dwalen tussen de verpauperde gebouwen. Een mooi voorbeeld hiervan is Jastrzębie-Zdrój in het zuiden van Polen waar ik afgelopen zomer was. Dit is een naargeestig oord zonder centrum dat grotendeels bestaat uit inspiratieloze Oostblokflats. Dat mag ik graag zien. 

Je zag Stade Brestois – Paris Saint-Germain in het uitvak, hoe was het om te staan tussen de Parijzenaren?

Dat was een heel mooie ervaring. Aanvankelijk was ik niet van plan om plaats te nemen in het uitvak. Door een stormloop op kaarten waren de thuisvakken echter al snel uitverkocht. Deze wedstrijd moest het hoogtepunt worden van mijn vinckweekend in Bretagne. Een smeekbede bij de club had geen succes en voor woekerprijzen een ticket kopen via doorverkoopsites zag ik ook niet zo zitten. Ik had me al neergelegd bij een bezoek aan Guingamp als alternatief, maar keek tegen beter weten in toch nog even op de site van PSG. Ik wist namelijk dat Frankrijk geen uitcultuur heeft, maar had verwacht dat een topclub een klein uitvak wel zou uitverkopen. Tot mijn verbazing kon ik via de vrije verkoop gewoon een ticket kopen.

De sfeer in het uitvak was 90 minuten lang erg goed. Hoewel de club tegenwoordig zo nep is als het maar zijn kan, voelde de support heel authentiek aan. Er was veel banter over en weer tussen de verschillende fan groeperingen. Ordinaire gloryhunter dat ik ben ging ik gewoon schaamteloos meejuichen met de Parijzenaren. (bovenste foto)

Opgaan in de menigte is ook het beste wat je kan doen in zulke situaties. Gelukkig is originaliteit niet het sterkste punt van de ultras en werden de gebruikelijke deuntjes gebruikt voor de liederen. Dit was wel fijn, want je ne parle pas français. Het stadion van Brest is overigens ook top. Net zoals de stad zelf voelt het heel Engels aan. Vanuit het uitvak kun je ook net de zee zien liggen. Absoluut een aanrader, maar neem wel waterdichte kleding mee. Het weer in de uiterste punt van Bretagne kan erg wispelturig zijn.

Away support in Freiburg. Bron: @Fernweh_db
Away support in Freiburg. Bron: @Fernweh_db

Wat een maakt een wedstrijd kijken in de away stand verder bijzonder voor je?

Ik denk dat het samenhorigheidsgevoel hierin een belangrijke rol speelt. Iedereen heeft dezelfde reis moeten maken om samen de club aan te moedigen. Helaas zitten we hier in Nederland vast aan allerlei combiregelingen, maar in Duitsland kun je van tevoren ook nog gewoon de stad in duiken.  

Bron: @Fernweh_db
Wedstrijd in Jastrzębie-Zdrój. Bron: @Fernweh_db

Wat zijn je vaste rituelen tijdens het groundhoppen?

Als het mogelijk is loop ik vooraf meestal een rondje om het stadion. Verder probeer ik de wijk rond het stadion een beetje te verkennen. Groundhoppen is voor mij echter meer dan alleen een wedstrijd bezoeken. Ik wil namelijk ook altijd even de stad bezichtigen. Het mooie aan groundhoppen is namelijk dat je op plekken komt waar je normaliter nooit zou komen. Een vinck zonder dat ik de stad heb gezien voelt op een of andere manier niet compleet en mist context. Daarnaast is de kans niet heel groot dat ik ooit nog een keer in oorden als Daugavpils of Newport kom.

Je bezocht meerdere grounds in Berlijn, welke club raad je aan om te bezoeken?

Het is heel cliché, maar de Alten Försterei is zeker een aanrader. Naast de twee Bundesligisten heeft Berlijn echter nog veel meer te bieden op de lagere niveaus. Zelf vond ik Tennis Borussia Berlin erg tof. TeBe is een gezellige en sympathieke club en het Mommsenstadion kon mij ook bekoren. Verder is het Poststadion van Berliner AK zeer de moeite waard. Het ligt op steenworp afstand van het centraal station van Berlijn. Qua sfeer hoef je hier geen gekkenhuis te verwachten, maar de hoofdtribune maakt dat meer dan goed.

Mommsenstadion. Bron: @Fernweh_db
Mommsenstadion. Bron: @Fernweh_db

In wat voor samenstelling ga je meestal groundhoppen?

Dat verschilt per keer. Afhankelijk van het animo vaak in een kleine groep van twee of drie man of alleen. Op locatie kom je vaak toch wel in contact met andere mensen, waardoor ik daar niet zo’n probleem mee heb.

Wat is de mooiste club die je tot dusver hebt bezocht?

Poh dat vind ik een heel moeilijke vraag. Er is niet één club die er wat mij betreft ver bovenuit steekt. Aan meerdere tripjes en clubs denk ik met veel plezier aan terug. In Engeland vond ik Brentford en Luton heel erg tof. Ik prijs me gelukkig dat ik Griffin Park nog heb mogen zien. Veel beter dan dat wordt het niet. Kenilworth Road vond ik door zijn claustrofobische ligging in een ietwat verloederde wijk ook geweldig. Die zou ik graag nog eens willen vincken vanuit het uitvak.

Een van mijn favoriete vincklanden is Italië. De Italiaanse voetbalcultuur is onwijs interessant en veel clubs spelen nog in mooie oude stadions. Ik heb een paar jaar terug een dubbel gedaan met ’s middags Bologna en ’s avonds Fiorentina. Dat was een topdag met twee prachtige stadions.

Verder heeft het gebied rondom Katowice afgelopen zomer een beetje mijn hart gestolen. Het is een beetje vergelijkbaar met het Ruhrgebied in Duitsland en telt veel grote roemruchte clubs. Ik bezocht daar Górnik Zabrze, GKS Katowice en Zagłębie Sosnowiec. Stuk voor stuk mooie clubs met een rijke historie. Het gebied heeft een rijke voetbalcultuur en tal van mooie verouderde stadions. Ik raad iedereen een vinckweekend in de regio van Katowice aan, al dan niet gecombineerd met Krakau.

Griffin Park achter een kroeg. Bron: @Fernweh_db
Griffin Park achter een kroeg. Bron: @Fernweh_db

Stel, je kon elke dag gaan groundhoppen, hoe zou je weekschema er dan uit zien?

Ik ben vrij onverzadigbaar, maar elke dag vincken is misschien iets te veel van het goede. Mijn verlanglijst is ellelang, dus ik zou dan wel veel tijd hebben om deze af te werken. Het eerste wat ik zou doen is een lange rondreis door de Balkan. Dat is momenteel nog een blinde vlek voor mij. Verder wil ik nog graag een keer naar Zuid-Amerika. Met name Argentinië, Bolivia en Colombia trekken mij heel erg.

Een andere bestemming die hoog op mijn verlanglijst staat is het nationale stadion van Bhutan. Het klinkt een beetje hipsterachtig, maar ik vind het een prachtig stadion met een soort van tempel langs het veld. De ligging in het Himalayagebergte maakt het plaatje af. Daarnaast fascineert het land Bhutan me mateloos. Mijn grote droom is echter een lange vinckreis door Rusland. Ik zou dan in Kaliningrad willen beginnen en via verschillende omwegen uiteindelijk in Vladivostok eindigen.

Klik hier voor het Instagram account van Fernweh_db

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.