Het groundhoppersbloed van Jo van der Heijden - Interview

Het groundhoppersbloed van Jo van der Heijden – Interview

Table of Contents

In de serie het groundhoppersbloed van vertellen voetballiefhebbers over hun passie voor het fenomeen. In deze aflevering Jo van der Heijden, een supporter van een Duitse en Britse club.

Wanneer hoorde je voor het eerst over groundhoppen?

Ik hoorde voor het eerst het begrip “Groundhoppen” op 4 mei 2014 toen ik getuige was van het afscheid van het Lyra-Stadion in het Belgische Lier toen Lyra aantrad tegen RC Hades.

De aanleiding om deze wedstrijd te bezoeken lag twee weken daarvoor, toen ik samen met mijn oudste zoon de wedstrijd bezocht van Royal Antwerp FC – KFC Dessel Sport.

De reden om naar Deurne-Noord te gaan was dat er in de diverse media gewag gemaakt werd dat de club met stamnummer 1 wegens financiële perikelen op zou houden te bestaan.

Achteraf is dat gelukkig wel allemaal meegevallen, maar wij werden destijds gegrepen door het Bosuil-stadion.

De nostalgie droop ervan af en toen dat in Lier ook het geval was werd een nieuwe hobby geboren.

En ja, als je eenmaal met het Grondhoppers-virus besmet bent geraakt.

Wedstrijd bij Fiorentina
Wedstrijd bij Fiorentina

Je support zowel West Ham United als Borussia Mönchengladbach, hoe combineer je dat met groundhopping?

Och, dat is allemaal vrij gemakkelijk te combineren met elkaar!

In het begin van het seizoen als de speelschema’s bekendgemaakt worden kies ik een x-aantal wedstrijden uit die ik van zowel ‘The Hammers’ als van ‘die Borussen’, zo’n 6 à7 wedstrijden per jaar.

Regelmatig plannen we dan in een weekend waarin Borussia Mönchengladbach een uitwedstrijd speelt een wedstrijd in een andere Duitse competitie of speelstad in de directe omgeving, zoals bijvoorbeeld net voor de Corona-pandemie gebeurde door op zondag VFL Wolfsburg – Borussia Mönchengladbach te bezoeken en een dag eerder Eintracht Braunschweig – SV Meppen te gaan bekijken dat zo’n 30 kilometer van elkaar ligt.

Een hotelletje is dan gauw genoeg geboekt als de tickets besteld zijn!

En wat zijn de overeenkomsten tussen deze clubs?

De overeenkomsten van beide clubs zijn best groot te noemen!

In de jaren 70 van de vorige eeuw stonden beide clubs in verschillende Europa Cup-finales, zij het met wisselend succes.

Beide clubs gelden in hun land als opleidingsinstituut waar menig bekende voetballer hun carrière startte!

Het is niet voor niets dat West Ham United “The Academy of Football” genoemd wordt, hè?

Grote spelers als onder andere Rio Ferdinand, Jermain Defoe, Frank Lampard Sr. en Jr, Billy Bonds, Trevor Brooking, Bobby Moore, Martin Peters en Geoff Hurst hebben hun opleiding genoten in Oost-Londen.

Evenzeer geldt dit ook voor Borussia Mönchengladbach kijkend op hun nickname; Die Fohlen (De Veulens).

Menig bekende Duitse voetballer werd beginnend profvoetballer bij de club net over de grens bij Venlo.

Welke voetballiefhebber kent deze namen niet: Günter Netzer, Berti Vogts, Jupp Heynckes, Rainer Bonhof, Lothar Matthäus, Stefan Effenberg, Uli Stielike, Marco Reus of Marc-André ter Stegen?

Persoonlijk vind ik dat ze de mooiste clubkleuren hebben in hun land, maar ja die bril is dan ook wel weer lichtelijk gekleurd!

Priestfield Stadium
Priestfield Stadium

Wat verzamel je als groundhopper?

Feitelijk niks, alhoewel ik voor vrienden en bekenden wel wat mee wil nemen die voetbalprullaria verzamelen.

Ik probeer wel altijd voor iemand een pen te scoren die dit schrijfgerei verzameld en voor een ander persoon stickers, maar zelf hou ik het bij een simpel voetbalkaartje.

Het is absoluut geen pré, maar noem het maar een prettige bijkomstigheid als aandenken van de bezochte wedstrijd!

Wat voor stadions bezoek je het liefst?

Dat maakt mij niet zo heel veel uit, als het, maar geen sportcomplex is, het moet wel een echt stadion zijn.

Dan vind ik het ook niet belangrijk op welk niveau de bespeler van dat stadion dan uitkomt.

Bij voorkeur wel een oud geval waar je de historie van een roemrijk verleden nog tastbaar voelt, zoals Stade Joseph Mariën (Union Saint Gillose), Mestalla (Valencia CF) The Oval (Glentoran), Kenilworth Road (Luton Town ) Ďolíček-stadion ( Bohemians Praha 1905) om er enkele te noemen.

In wat voor samenstelling ga je meestal groundhoppen?

Meestal ben ik in het gezelschap van mijn oudste zoon Thierry en Groundhoppers-vriend Jaap, alhoewel mijn vrouw Marja het ook leuk vindt om af en toe eens een mee te gaan.

Gelukkig houdt zij ook van het spelletje, dus dan wordt alles wel een stuk gemakkelijker om een stadion te bezichtigen als dat je wederhelft daarin totaal hierin niet in geïnteresseerd is natuurlijk.

Wat bleef je het meest van Stade du Thillenberg?

We waren in dat weekend in Luxemburg om de derby CS Fola Esch – AS Jeunesse Esch en US Mondorf – US Hostert te gaan bekijken.

Aangezien het Groothertogdom niet echt wat betreft oppervlakte niet een groot land genoemd mag worden besloten we in de tussentijd dat beide potjes afgewerkt zouden worden een toer naar andere stadions in Luxemburg te doen.

Uiteraard kom je dan bij “Stade du Thillenburg” uit als liefhebber van, met respect, ouwe meuk!

Zo gauw je richting dit stadion rijdt in Differdange, je gaat onder een groot viaduct door en je ziet aan de linkerkant de buitenkant van dit stadion dan is duidelijk te zien dat de tijd hier stil heeft gestaan.

Je waant je als het ware in een tijdperk dat de bal nog echt van leder was en de voetbalschoenen nog stalen neuzen hadden, wars van alle commercie zoals stadions tegenwoordig benut worden in veruit de meeste gevallen.

Tribune bij het Stade du Thillenberg
Tribune bij het Stade du Thillenberg

Wat was je laatste groundhoptrip voor de corona pandemie?

Mijn laatste trip voor de pandemie was in het weekeinde van 26 en 27 september van vorig jaar!

Op die zaterdag bezochten wij Rot-Weiß Ahlen – SC Wiedenbrück in het Werse-Stadion en op zondag SpVgg Erkenschwick – SuS Neuenkirchen het Stimberg-Stadion.

Deze laatste wedstrijd stond feitelijk niet ingepland, want we zouden eigenlijk naar FC Gütersloh – ASC Dortmund gaan, maar toen we op onze slaapplaats in het naburige Hamm lazen dat deze wedstrijd afgelast werd vanwege Corona-perikelen kozen we als alternatief voor SpVgg Erkenschwick, vanwege hun stadion en hun roemrucht verleden een absolute aanrader!

Wat is je doel met groundhopping?

Een echt vooropgesteld doel heb ik niet, het moet een hobby zijn die vooral leuk moet zijn en vooral blijven.

Ik lees en hoor links of rechts weleens dat er Groundhoppers zijn die ieder minuutje vrije tijd spenderen om een wedstrijd te bezoeken, zelfs potjes op een dusdanig laag niveau dat er nog geen omheining of hek om het speelveld staat.

Dat dwangmatige heb ik niet dat het zowat een obsessie wordt met als doel dat je tegen iedereen kunt zeggen dat je zo veel wedstrijden bezocht hebt.

Natuurlijk, als zijzelf daarmee tevreden zijn moeten ze dat vooral doen, maar dat is niet mijn pakkie an!

Persoonlijk ga ik dus meer van kwaliteit dan van kwantiteit!

Wat is je tip voor andere groundhoppers?

Zorg dat als je wat verder reist dat je verschillende wedstrijden kunt combineren en kijk naar alternatieven in de buurt of op de heen- of terugreis.

Probeer ook wat van de omgeving mee te krijgen, want je komt vaak verrassende dingen tegen die toch ook interessant kunnen zijn om je algemene kennis te verbreden.

Om maar eens een paar voorbeelden aan te halen: toen we een thuiswedstrijd bezochten van CS Sedan Ardennes bleek het Franse stadje het grootste fort van Europa binnen hun stadsmuren te hebben dat ook nog te bezoeken was. 

Of zoals In Sinsheim (TSG Hoffenheim) waar een fantastisch museum ligt, het Technik Museum op een straatworp afstand van de PreZero Arena, waar je als liefhebber van oude Formule 1-wagens, oldtimers, vliegtuigen, uren in rond kunt dwalen.

Kortom: er is meer tussen hemel en aarde, maar geniet wel in alles met wat je doet!

Klik hier voor het Instagram account van Jo van der Heijden

*De rechten van de foto’s behoren tot @helmond_hammer

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.