St. Andrew's Stadium

Het groundhoppersbloed van Wesley Hoefmans – interview

Table of Contents

In de serie het groundhoppersbloed van vertellen voetballiefhebbers over hun passie voor het fenomeen. In deze aflevering laat Wesley Hoefmans een ritueel van een groundhopper zien. 

                               

Hoe ben je begonnen met groundhopping?

Ik kom uit een gezin wat totaal niks met voetbal heeft. Voetbal kijken op tv was er al niet echt bij. Naar voetbalwedstrijden gaan dus nog minder. Tot dat ik op een leeftijd kwam waar je meer vrijheid kreeg en je zo af en toe de trein kon pakken met een vriend om zo af en toe naar het stadion te gaan. Op mijn toenmalige bijbaantje werd dan volop over voetbal gesproken en gingen er collega’s wel eens een weekendje naar Duitsland om voetbal te kijken. Later kwam ik toen eens op de Facebookpagina van Tom Bodde terecht en dat was denk ik mijn eerste aanraking met het fenomeen groundhoppen. Ik kocht toen een boek van hem en dat vond ik leuk en interessant.

Toen ik mijn rijbewijs en een eigen auto had ben ik met een vriend naar Alemannia Aachen geweest en even later ook naar Schalke 04 en FC Köln. Een paar jaar later boekte we eens een reisje naar Everton. Echt een groundhopper voelde we ons toen nog niet echt dat kwam pas later toen we meer ervaring kregen en we echt wekelijk op pad gingen in Nederland en België vooral.

Je bent supporter van PSV, wat kunnen voetballiefhebbers verwachten als ze een bezoek brengen aan het Philips Stadion?

Het Philipsstadion ligt natuurlijk op een mooie historische plaats in het centrum van Eindhoven wat ikzelf een mooie omgeving vind. Het Philipsstadion vind ik een mooi modern stadion. En voor mij is naar PSV gaan een gezellig uitje met vrienden. Lekker op de tribune voetbal kijken met een biertje erbij en ik denk dat ik daar niet alleen in ben. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar een zaterdagavondwedstrijd dan voor een zondagmiddag. De avonden vind ik persoonlijk wel gezelliger.

Wat is volgens jou het Nederlandse walhalla voor groundhoppers?

Een Walhalla vind ik niet echt dat wij hier hebben in Nederland. Bij een Walhalla denk ik eerder aan steden als Londen en Buenos Aires die tig aan voetbalclubs hebben in dezelfde stad. Als buitenlanders aan mij vragen naar clubs of steden die dicht bij elkaar zitten met leuke clubs of stadions. Dan zeg ik vaak Rotterdam voor Feyenoord, Sparta en Excelsior. Of Willem II en NAC. VVV Venlo en Roda JC.

De oude Meerdijk

Hoe zou jij jezelf omschrijven als groundhopper?

Hoe ik mezelf omschrijf als groundhopper… Ik ben wel iemand die oude meuk kan waarderen. Ik vind historie en nostalgie wel een pluspunt. Wil niet zeggen dat ik allergisch ben voor nieuwe stadions want sommige bouwwerken zijn wel prachtig. Mijn buitenlandse tripjes zijn vaak wel in de grotere steden waar ik naast het voetbal ook andere cultuur kan opsnuiven. Verder moet ik wel echt het gevoel hebben dat ik in een stadion ben en geen sportpark. En ik ben niet tevreden als ik geen sjaal van de club heb die ik bezoek voor mijn verzameling.

Welke ground staat bovenaan je verlanglijstje?

Er zijn eigenlijk te veel stadions waar van ik zeg daar wil ik wel eens heen gaan. Als ik naar mijn lijstje kijk van stadions die ik al bezocht heb zijn dat er helemaal niet zoveel en zijn er dus nog een hoop stadions en steden en landen die ik wil bezoeken. Steden als Berlijn, Praag, Kopenhagen en noem nog maar op staan op het lijstje.

Van welke Instagramaccount haal je inspiratie voor groundhoptrips?

Eigenlijk van heel veel. Ik vind het superleuk om mede groundhoppers te volgen waar zij heen gaan. Ook het contact onderling vind ik heel leuk. Je hebt dezelfde passie en om dat te delen is leuk. Ook met buitenlanders. Je bouwt een netwerk aan contacten op die bovendien heel handig zijn met betrekking tot tickets.

In welke samenstelling ga je meestal groundhoppen?

Veel wedstrijden ga ik kijken met een vriend en door de jaren heen heb ik door het groundhoppen en het gebruik van Instagram ook andere leren kennen waar ik zo af en toe ook eens mee naar wedstrijden ga. Maar ik maak ook tripjes in mijn eentje of bezoek wedstrijden allen en dat vind ik helemaal niet erg.

Wat voor clubs bezoek je het liefst?

Ik ga graag naar Engeland, Duitsland en België toe. De niveaus maken me dan nog niet zo zeer uit. Zolang ze, maar in een stadion spelen. Het mooiste is natuurlijk als er veel man op af komt en er sfeer is. Sommige clubs hoef ik ook maar 1 keer te komen maar bij sommige kom ik graag terug.

Welke voetbalboeken raad je aan om te lezen?

Het boek FC Londen van Tom van Hulsen vond ik een heel fijn boek om te hebben bij mijn eerste bezoek aan London. Het is als het ware een gids die je langs alle clubs van Londen leidt. De boeken van Joris van de Wier vind ik altijd wel aanraders om te lezen dat is iemand die al veel gezien heeft en dat goed op papier kan zetten. Net als het blad Staantribune wat ik altijd het vakblad van de groundhopper noem. Ik vind de podcasts van hun ook zeker een aanrader om te luisteren.

De ingang van Fratton Park

Wat is je voetbalreis tip voor andere voetballiefhebbers?

Portsmouth FC was voor mij een van mijn leukste tripjes. Het is een leuk oud havenstadje met een prachtig stadion Fratton Park. Ik ging daar toen met weinig verwachtingen heen, maar beleefde er een top verblijf. Leuke sfeer en de mensen waren er heel aardig.  

Klik hier voor het Instagramaccount van Wesley

*de rechten van de foto’s behoren tot Wesley Hoefmans

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.