Het groundhoppersbloed van Wouter Schollema – Interview

Het groundhoppersbloed van Wouter Schollema – Interview

Table of Contents

In de serie het groundhoppersbloed van vertellen voetballiefhebbers over hun passie voor het fenomeen. In deze aflevering Wouter Schollema, groundhopper, voetballiefhebber en historicus

Je noemt jezelf De Ausputzer, wat betekent deze naam voor je?

Daar zit helaas niet een heel spectaculair verhaal achter. Jaren terug kreeg ik een appje van een vriend van me dat hij een Twitteraccount had aangemaakt voor me met deze naam. Volgens hem was het de hoogste tijd dat ik ging twitteren. Als ik geen gebruik zou gaan maken van het account, dan zou hij het namens mij doen. Dat laatste leek mij niet een bijzonder goed idee… Sindsdien twitter ik dus onder DeAusputzer, met een aangepast wachtwoord, dat dan weer wel 😉

Opkomst bij de Friese derby
Opkomst bij de Friese derby

Daarnaast ben je supporter van Cambuur, wat voor gevoel heb je bij het Cambuur stadion?

Het Cambuurstadion voelt als mijn tweede thuis. Hier liggen zoveel herinneringen. Ik heb er de longen uit mijn lijf geschreeuwd, gejuicht na mooie overwinningen, gevloekt na weer een kansloze nederlaag, geërgerd aan slechte wedstrijden en vaak op de banken gestaan na mooie acties. De stem van Rein (de speaker), een biertje drinken bij Café Cambuur, de muziek van Ricky en Anneke Douma, de lichtmasten die je buiten de stad al ziet en natuurlijk de prachtige ligging in de Cambuurwijk. Voor mij is het Cambuurstadion perfect. Nog altijd geniet ik als ik mijn auto in een straatje parkeer en langs de Oost- en Noordtribune naar mijn vaste stekje op de Westtribune loop.

Zin in een boek over groundhopping? We raden de volgende voetbalboeken aan:

Welke club uit je voetbalboek daar waar de bal rolt zou je nu graag nogmaals bezoeken?

In mijn boek staat een hoofdstuk over Hajduk Split. Ik was daar op een hele warme zomeravond tegen Dundalk. De wedstrijd hoeven we het niet over te hebben, maar de sfeer van de Torcida was echt geweldig! Tijdens de rust gingen zij helemaal los. Een kwartier lang zongen zij de longen uit hun lijf. Dat was echt een geweldige ervaring. Hier zou ik graag nog eens willen kijken, maar dan tegen Dinamo Zagreb. Als een zomeravondpotje in de voorronde van de Europa League al zo intens was, hoe moet dan de derby tegen Dinamo wel niet zijn? Klik hier voor de beleving 

Waar let een voetbalschrijver op tijdens een groundhoptrip?

Ik probeer me van tevoren altijd goed in te lezen. Wat is er in het verleden gebeurd bij een club, ligt het stadion op een bijzondere locatie, is er een leuke kroeg, zijn er interessante supporters of is er een bijzondere tribune? En deels is het ook mazzel. Toevallig aan de praat raken met interessante mensen of een onvoorziene gebeurtenis.

Bij een bezoek aan Aberystwyth werd de wedstrijd bijvoorbeeld opeens 50 mijl verplaatst en werden we uitgenodigd om in de spelersbus plaats te nemen om zodoende toch nog bij de wedstrijd te kunnen zijn. Na de wedstrijd mochten we zelfs aanschuiven voor een bord pasta met de spelers. Dat bedenk je natuurlijk niet van tevoren… In Rome, Neurenberg en Berlijn lette ik erg op het fascistische verleden wat overal nog duidelijk zichtbaar is, terwijl een bezoek aan Dundee indruk heeft gemaakt door de twee stadions in dezelfde straat. Bradford wilde ik daarentegen erg graag eens heen door die vreselijke stadionbrand.

Hajduk Split
Hajduk Split

Verder ben je ook historicus, wat is voor jou het mooiste tijdvak van de voetbalgeschiedenis?

Het voetbal in de DDR-periode vind ik erg interessant. Magdeburg dat een Europese beker pakte, het immense Zentralstadion in Leipzig, Dynamo Berlin dat met wat hulp van de Stasi titel na titel binnenharkte, ploegen die op last van de overheid opeens in een andere stad moesten voetballen of Union Berlin, waar supporters bij vrije trappen van de tegenstander riepen dat de muur weg moest. En wat te denken van Lutz Eigendorf? Een speler van Dynamo Berlin die vluchtte naar het Westen en in 1983 door de Stasi middels een geënsceneerd auto-ongeluk de dood is ingejaagd. De DDR kent zoveel bijzondere voetbalverhalen.

Welke club heeft het mooiste voetbalshirt volgens jou?

Voetbalshirts an sich vind ik zelden echt interessant. Ik koop ze heel af en toe als ik ergens ben, maar dan voornamelijk in de aanbieding. Heel cliché gaat er voor mij natuurlijk niets boven het geel en blauw van Cambuur. Al heb ik dit jaar twee shirts gekocht die ik wel degelijk bijzonder vond.

Het shirt van Anorthosis Famagusta, met daarop de skyline van Famagusta vond ik erg bijzonder. In 1974 moesten meer dan 40.000 mensen de stad ontvluchten door een invasie van het Turkse leger. Tot op de dag van vandaag kunnen de inwoners niet terug en is Famagusta een spookstad geworden. De mensen uit Famagusta kunnen hun stad enkel vanaf een afstandje zien. Dat specifieke beeld, de flats, het strand en het prikkeldraad, vind je overal bij de club terug en nu dus ook op het shirt.

En het uitshirt van Cambuur dit seizoen vind ik zeer de moeite waard. Het is een ode aan het rood-witte shirt waar voorloper V.V. Leeuwarden in speelde tot 1964. Het is jammer dat we dat shirt niet vaker kunnen gebruiken

Sfeer bij Chiasso
Sfeer bij Chiasso

Welke voetbalboeken raad je aan om te lezen?

Boeken waar politiek en voetbal samenkomen. ‘The turning season. DDR-Oberliga revisited’ van Michael Wagg heb ik onlangs nog met veel plezier gelezen. Van eigen bodem vind ik ‘Nooit een thuiswedstrijd’ van Arthur Huizinga, over FK Qarabag, een absolute aanrader. Ik vind bovendien kleine voetballandjes erg interessant. ‘Pot 6’ van Joris van de Wier kan ik daarom ook echt iedereen aanraden.

Wat voor voetbalreis staat bovenaan je verlanglijstje?

Aan de top van het lijstje is het knokken, er zijn zoveel plekken waar ik nog wel naartoe zou willen. Zo lijkt het mij prachtig om voetbal te kijken in Gibraltar, al gaat het mij dan meer om het landje zelf dan het voetbal. Gelukkig zal die rots dan wel de nodige afleiding bieden… Verder hoop ik snel eens naar Sofia te kunnen, waar een jongen die ik Nederlandse les heb gegeven bij Cambuur nu voetbalt.

Hem heb ik eerder opgezocht bij het Zwitserse FC Chiasso. Geen club die ooit op mijn wensenlijstje zou staan, maar toch was het verrassend leuk! Ik ben mijn vrouw daarom al aan het voorbereiden dat de eerstvolgende citytrip weleens naar het Oostblok kan gaan… Nu de sloophamer Goodison Park bedreigt, schuift Everton ook wel steeds verder omhoog op het lijstje trouwens.

Wat vind je het mooiste aspect van het groundhoppen?

De hele reis. Het kijken naar de fixtures, welke wedstrijden vallen gunstig? Wat valt er te combineren? Hoe kunnen we het beste reizen? Dat hele regelen kan ik enorm van genieten. En groundhoppen staat bij mij voor het leren kennen van onbekende steden of landen.

Ik ben totaal niet bezig met het verzamelen van zoveel mogelijk grounds, maar ik vind het wel erg interessant om steeds ergens anders te kijken. Elke club, elk stadion heeft een bijzonder verhaal. Overal zijn er supporters die hartstochtelijk meeleven en vrijwilligers met bijzondere anekdotes. Je weet nooit precies wat je tegen zult komen en juist dat maakt het groundhoppen zo leuk.

Aberystwyth
Aberystwyth

Slotvraag, voor welke voetbaltempel mogen mensen je altijd wakker maken?

Als jonge vader heb ik sowieso liever dat je mij laat slapen… Als ik moet kiezen dan toch echt de Oval in Belfast. Het is inmiddels bijna cliché, maar dat stadion nadert qua vormgeving, historie, ambiance, verhalen, ligging en gastvrijheid van de supporters echt de perfectie.

*De rechten van de foto’s behoren tot Wouter Schollema

Officiële voetbaltickets van Europese topclubs VoetbalticketXpert is leverancier van een ruim aanbod officiële voetbaltickets van Europese topclubs.

Klik hier voor het twitter account van Wouter

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.