Yannick Theloesen

Het groundhoppersbloed van Yannick Theloesen – Interview

Table of Contents

In de serie het groundhoppersbloed van vertellen voetballiefhebbers over hun passie voor het fenomeen. In deze aflevering Yannick Theloesen, een inspiratiebron voor een bezoek aan Lost Grounds.

Hoe ben je begonnen met groundhopping? 

Al op jonge leeftijd was ik al enorm geïnteresseerd in voetbal en dan vooral de randzaken rondom het voetbal. Ik weet nog dat ik vroeger al heel graag naar stadions ging. Als ik ergens op vakantie was met mijn ouders dan gingen we altijd even kijken bij de in de buurt liggende stadions. Als ik bij mijn ouders door fotoalbums blader zie ik mezelf terug op foto’s in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Kroatië en Griekenland. We gingen dan niet naar een wedstrijd, maar vooral kijken of we op een of andere manier binnen konden komen in het stadion. In feite vind ik lege stadions ook interessant aangezien je dan zelf een verbeelding kan ontwikkelen.

Op latere leeftijd ben ik uiteraard zelf wedstrijden gaan bezoeken. Ik heb bijvoorbeeld een seizoenkaart gehad van de Graafschap, Go Ahead Eagles en NEC. Aangezien ik in Nijmegen woon kwam ik de laatste jaren ook regelmatig in de Goffert. Als ik voor mijn huis sta kijk ik uit op de lichtmasten die boven het Goffertpark uitsteken. Ik weet wel dat ik al vanaf dat ik in stadions kom dat ik meer focus heb voor de sfeer en randzaken dan voor het voetbal. Toen ik een jaar of 15 was ging ik altijd naar de Graafschap en daar was/is de sfeer altijd fantastisch met veel lawaai op de Spinnekop. Ik ben supporter van Ajax, maar ik draag veel clubs een warm hart toe aangezien iedereen hetzelfde nastreeft.  

Olympiastadion 

Waar moet een groundhoptrip aan voldoen voor je? 

Het bezoek aan het stadion en de wedstrijd is vaak een onderdeel van een groter plaatje. Ik zal niet zo snel gehaast een wedstrijd bezoeken of in alle haast zoveel mogelijk willen zien. Voor mij is een weekend geslaagd als ik de stad heb kunnen zien, in de kroeg ben geweest en ruim op tijd rondom het stadion ben om iets van de sfeer mee te krijgen. Daarbij kijk ik misschien nog wel als eerste naar het feit of de stad aantrekkelijk is. Het is iets wat complementair moet zijn en waarbij voetbal dus ook een onderdeel is van een totaalplaatje.  

Welke Lost Grounds heb je bezocht de afgelopen jaren? 

Allerlei plekken bezoeken die met voetbal te maken hebben vind ik interessant. Het speurwerk en de voorbereiding vooraf is misschien nog wel het leukst. Ik win enorm veel informatie in via social media en boeken. Op die manier maak ik dan een bepaalde route om ze te bezoeken. Als ik ergens ben en ik heb de tijd dan bezoek ik wel even een (oud)voetbalveld, dit kunnen ook amateurclubs zijn. Jammer dat ze in Nederland vrijwel direct de boel opruimen. In Nederland heb ik er veel bezocht, maar die zijn voor de meesten onder jullie wel bekend. Er zijn echter wel clubs met enorm mooie oude tribunes. Denk aan VDZ en VVO Velp in mijn regio. In Belgisch-Limburg kan je enorm veel verschillende grounds bezoeken. Mijn advies is om de site pitchd.tv te gebruiken en vanuit daar een route uit te stippelen. De mooiste in die regio was Verbroedering Maasmechelen en Patro Eisden. Daarnaast vond ik het Empire Stadium op Malta en het oude stadion van Real Mallorca (Luis Sitjar) ook mooi.  

Met wat voor gevoel liep je rond over Sportcomplex De Heikant? 

De Heikant ligt redelijk in de buurt en de hele soap rondom Achilles’29 is natuurlijk bekend. Het is zonde dat dit complex niet meer gebruikt wordt. Daar hebben ze letterlijk de stekker eruit getrokken en daarna is er niks meer gebeurd. Aangezien alle hekken dicht waren moest ik via het maisveld binnen komen. Voor de rest heeft de tand des tijds aardig toegeslagen en dat geeft een mooi aanzicht. Een paar jaar terug speelde Frenkie de Jong hier nog met Jong Ajax en ik heb er zelf ook nog weleens gespeeld tegen Achilles’29. Deze wedstrijd scoorde ik toevallig 2 keer terwijl ik eigenlijk nooit scoor als linksback. Dat geeft toch een treurig maar mooi beeld tegelijk. 

Wat is volgens jou het Duitse walhalla voor groundhoppers? 

In Duitsland heb ik vooral wat clubs uit het grensgebied bezocht. Duitsland is sowieso een ultiem land qua voetbalbeleving. Het is makkelijk om aan kaarten te komen en voor en na de wedstrijd is het erg gezellig. Over het algemeen zijn de mensen vriendelijk en vinden ze het leuk dat je de club bezoekt. Meestal probeer ik wel kaarten tussen de ultra’s/harde kern te krijgen. Bij Rot Weiss Essen werden we vriendelijk verzocht een paar vakken verderop te gaan staan en ook bij Alemania Aachen waren pottenkijkers niet echt gewenst. De laatste trip die ik heb gemaakt was in Keulen en Düsseldorf en dat was prima. Een mooie afwisseling tussen oud en nieuw bij Viktoria Köln en Fortuna Düsseldorf. Daarna zou ik nog naar am der Brëmerbrücke van VFL Osnabrück gaan, maar toen kwam de lockdown.  

De voetbalkamer van Yannick

Je hebt een eigen voetbalkamer, wat voor betekenis heeft deze ruimte voor je? 

Daar kan ik over zeggen dat het een prima zolder is met goede voorzieningen. Er staat een beamer, koelkast en een biertap. Daarnaast heb ik er enorm veel voetbalspullen liggen/hangen. Van boeken, foto’s, shirtjes tot borden. Ik kan hier prima alleen of met vrienden vertoeven. Foto’s zeggen hierin meer dan woorden. Ik vind alleen dat ik er te weinig zit.  

Wat is je het meeste bijgebleven van het Dalymount Park? 

Ik ben hier niet tijdens een wedstrijd geweest en dit maakte het bezoek eigenlijk alleen maar beter. Ik was met mijn vader in Dublin en we waren onderweg met de fiets. Uit het niets doken de lichtmasten op tussen de arbeiderswoningen. Aangezien er geen wedstrijd plaats zou vinden was het veld gewoon open. Via de parkeerplaats tegenover de Jodi Stand liepen we zo het veld op. De groundsman vertelde over het stadion en nam ons mee naar het kleine museum in het stadion. We mochten rustig iedere tribune op en konden foto’s schieten. Helaas was er die week geen wedstrijd. Later zijn we nog naar Shamrock Rovers geweest. Qua sfeer prima maar qua stadion weinig bijzonders.  

Dalymount Park

Van welke socialmedia-accounts haal je inspiratie voor het groundhoppen? 

Ik volg enorm veel Instagramaccounts en dat biedt vaak mooie pareltjes. Zoals ik eerder al benoemde vind ik pitchd.tv erg goed. Voor amateurvelden vind ik vooral de accounts van Han Balk en Tijs Tummers goed. Mijn beste tool is de satelliet op mijn IPhone. Op die maner kan je ieder veld vinden op de plek waar je bent. Soms valt het tegen, maar vaker verrast het je.  

Welke voetbalboeken raad je aan om te lezen? 

F-side is niet makkelijk en Vak 127 heb ik al meerdere keren gelezen. Ik heb ook veel boeken over allerlei supportersgroepen, maar deze zijn wat meer gericht op sensatie. Ik vind de boeken van Robert Bugter over Go Ahead Eagles zeker het vernoemen waard. Daarnaast veel boeken met reisverhalen van groundhoppers, denk bijvoorbeeld aan Joris van de Wier. Het boek van Hans Douw was ook erg leuk. Mooi om te zien dat mensen zo gepassioneerd zijn. 

Wat is je voetbalreis tip voor andere voetballiefhebbers? 

Aangezien ik zelf ieder weekend nog voetbal heb ik nog veel plekken voor de boeg die een bezoekje waard zijn. Ik zou zelf wel naar ‘the Eternal derby’ van Belgrado willen of naar Hajduk Split – Dinamo Zagreb bij de Torcida Split op het vak. Als kind was ik al eens bij het Poljud stadion geweest, maar dit was toen een onneembare vesting om binnen te komen.  

Klik hier voor het Instagramaccount van Yannick

*De rechten van de foto’s behoren tot @ytheloesen

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.