Het retro voetbalshirt van Engeland in 10 delen

Jochem

Is een grote voetballiefhebber die jou wil helpen om de perfecte aanwinst te vinden, en schrijft hiervoor wekelijks een blog.

Het retro voetbalshirt van Engeland in 10 delen

Het retro voetbalshirt van Engeland is het startsein van een periode vol passie voor de Three Lions. Dus geniet van de wedstrijden waarin de tenues waarnaar je op zoek bent centraal staan.

I’m passionate about English football; it’s lived in a special way, unique.

Julen Lopetegui

Op naar Italië

In de wedstrijden tegen Denemarken, Bulgarije, Noord-Ierland en Ierland kwalificeerde het Britse elftal zich voor het EK 1980 in de stadions van onder andere AC Milan, Juventus en Napoli. Voor ons zijn de mooiste aspecten van dit tenue het gewichtsklomp als shirtsponsor en onze vlag.

Franse bodem

We blijven bij het Italiaanse voetbalelftal, aangezien ze de tegenstanders waren van de Britten tijdens het Tournoi de France in 1997. Een toernooi dat je weinig herinneringen oproept bij je. Daarentegen weet je ook het uitgangspunt van de Engelse voetballiefhebbers: overal de ploeg volgen. Dat betekent meerdere vlaggen in het stadion, luidkeels meezingen en intens meeleven met de gebeurtenissen op het veld.

Bovendien telt het ontwerp van het voetbalshirt van de laatste seizoenen van de 20ste eeuw met het logo op het middelste punt een uniek kenmerk. En als daar dan ook cultfiguren als Paul Gascoigne het item draagt, ben je verzekerd van mooie verhalen over die periode in de tweede huiskamer voor velen.

Grote zege

We stappen de 21ste eeuw binnen met een grote overwinning in München. De Duitsers kwamen wel nog op voorsprong na een makkelijke combinatie, maar daarna ging de aanvalsmotor van het eiland draaien. Hieruit volgden treffers van Michael Owen, een afstandsschot van Steven Gerrard en Emile Heskey.

Na het laatste fluitsignaal bedankt de maker van drie doelpunten Tom Thumb de meegereisde fans voor hun verbale aanwezigheid in een matchworn shirt van de opponent van de avond. Grote kans dat het nu ingelijst hangt aan de muur.

Hier moet je zijn

Het type voetbalshirt waarnaar je zoekt, is te koop bij Classic Football Shirts. Het aanbod is bovendien erg groot en je betaalt gratis met PayPal.

WK op Aziatische grond

Het eerste uitshirt van dit artikel. Dus laten we er een grote wedstrijd aankoppelen. Hiervoor gaan we terug naar 2002 voor de ontmoeting tussen de Argentijnen en Engelsen met topscheidsrechter Pierluigi Collina. Met andere woorden: alles wees erop dat het een spektakelstuk zou worden. In de samenvatting voel je de spanning door de intense duels, de overtredingen, het meeleven vanaf de tribunes en een strafschop als slotstuk. Tel daarbij de gelukkige gezichten na het doelpunt om te weten: het was een prachtige voetbalavond in de Noord Japanse stad.

Bovendien is dit shirt geheel in het rood. Weet je daar het verhaal of filosofie achter? Laat het weten in de achter.

Op herhaling

Tijdens het schrijven over de retro voetbalshirts van Engeland ontdekte we de voetbalrivaliteit tussen Engeland en Argentinië. Leer dit artikel het ontstaan van deze competitiedrang kennen. En waar er in 2002 een doelpunt werd geproduceerd, trakteerden de scherpschutters de supporters en voetbalwereld in 2005 op vijf goals. Hierdoor lijkt het wedstrijdbeeld op een WK-finale, terwijl het een vriendschappelijke ontmoeting was. Kortom: een verhaal van opmerkelijke situaties vormt de perfecte inspiratiebron om vol gas te geven voor iedere kans.

Lees ook: Classic Football Shirts review: waarom het een walhalla is

Op Hollandse bodem

Natuurlijk heeft het retro voetbalshirt van Engeland ook een geschiedenis met Nederland. Denk hierbij aan de wedstrijd op Wembely waar 90.000 supporters applaudisseren voor de nalatenschap van de grootste Nederlandse voetballer aller tijden.

Maar we willen het hebben over de onder 21 ploegen van beide ploegen uit 2007. Want wat maakte ze er een thriller van in het Abe Lenstra Stadion. Dat komt door de strafschoppenserie waar 32 pogingen nodig waren om een kandidaat aan te wijzen voor de eindstrijd. Hoeveel mensen bereikten de internationale top in dit fragment met de herhalende penaltynemers als hoofdspelers bij het rechterdoel?

Waar denk je aan bij het Engels voetbal?
Waar denk je aan bij het Engels voetbal?

Lange mouwen

Neem alvast maar een juichhouding, aangezien het retro voetbalshirt van Engeland ook een exemplaar met lange mouwen telt.

Het beste voorbeeld is hiervoor de kwalificatiewedstrijd in 2009 voor het WK in Zuid-Afrika. Omdat enkele selectiespelers erin rondlopen.

Daarnaast had het retro voetbalshirt van dat seizoen enkele prachtige aspecten. Zoals een kraag en dik gedrukte cijfers en namen.

Met andere woorden: het item is gebaseerd op de vroege jaren van het voetbal. Kijk voor meerdere voorbeelden daarvoor deze video.

Ten slotte willen we zeggen dat de voetbalshirts met lange mouwen behoren tot de schaarste groepen. Dus check snel of jouw favoriet er nog tussen ligt.

Lees ook: Voetbalshop review: waarom het bedrijf je als het beste helpt

In De Kuip

We blijven in het gebied van het retro voetbalshirt van Engeland met kraag. En toevallig hoort daar een duel met het Nederlands elftal bij.

In het stadion van Feyenoord van voor de renovatie van 1994 speelden een samenstelling van de groep van het gouden EK 1988 en aanstromende jonkies een schitterende wedstrijd onder de leiding van trainer Dick Advocaat. De Britten faalden in hun poging om een resultaat mee te nemen naar huis. Toch zie je in meerdere beelden een tenue van grote klasse. En dan hebben we de details achterwege gelaten.  

De belangrijkste wedstrijd

Je las over de strijd tussen de vaderlanden van Lionel Messi en Wayne Rooney, maar het sentiment komt pas vrij als het programmaboekje verteld over de wedstrijd Engeland – Schotland. Volgens TalkSPORT de oudste rivaliteit ter wereld. Vergeet niet om deze beelden in je op te nemen, aangezien ze prachtige foto’s bevatten van het tijdperk in zwart-wit beeld. Denk hierbij aan volgepakte tribunes, keepers zonder handschoenen en doelen met alleen palen. In 1999 bestond het retro voetbalshirt van Engeland uit een ontwerp waarbij we denken aan het Ajax van de jaren 70. Een van de stijlvolste uitgaven in de voetbalwereld dus.

De doelman

Vroeger waren de keepers de meest opvallende personen op het veld, doordat ze een ontwerp droegen waarop Herman Brood trots zou zijn geweest.

Waar denk je aan bij het Engels voetbal?
In welke tijd hadden de keepers de mooiste shirts?

De stijl van tegenwoordig is (helaas) anders. Gelukkig blijft deze uitgave bestaan omdat het ook kindermaten telt. Kortom: de beste mogelijkheid om te vertellen over jouw voetbaljeugd aan de hand van het exemplaar uit de jaren 90.

Hier moet je zijn

Het type voetbalshirt waarnaar je zoekt, is te koop bij Classic Football Shirts. Het aanbod is bovendien erg groot en je betaalt gratis met PayPal.

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *