Mozaiek bij hoofdingang

Sevilla FC. De trots van het rood-witte deel van Sevilla – Bezoek tips

Table of Contents

Sevilla. Woensdag 26 september 2018 rond 22:00. Temperatuur: 32 graden. De lichten gaan uit in het stadion en de eerste klanken van de Himno Centenario, het beroemde clublied van Sevilla FC, klinken uit de boxen van Estadio Ramón Sánchez Pizjúan. Ondanks de warmte staat het kippenvel dik op mijn armen en geniet intens van het in 2005 door El Arrebato uitgebrachte clublied.

Sevilla FC

Als voetballiefhebber in Sevilla zijn er maar twee mogelijkheden. Of je bent een Rojiblanco of een Betico. De stad Sevilla heeft met Sevilla FC en Real Betis Balompie twee geweldige clubs binnen de stadsgrenzen.

Geschiedenis

Sevilla FC werd opgericht op 25 januari 1890, maar het duurde nog tot 1914 voordat de club zijn eerste officiële wedstrijd zou spelen tegen Recreativo Huelva. Pas in het seizoen 1934/1935 debuteerde Sevilla FC op het hoogste niveau. De club degradeerde in 2000 voor het laatst en sindsdien is het een vaste klant in de Primera Division. De club heeft ondertussen bijna een abonnement op het winnen van de UEFA Cup/ Europa League. Na de eerste UEFA Cup-winst in 2006 tegen Middlesbrough zijn er nadien nog 4 Europa League bekers toegevoegd aan de prijzenkast. De laatste was vorig seizoen nadat Internazionale uit Italië werd verslagen in de finale door twee doelpunten van Luuk de Jong. Die sindsdien op handen wordt gedragen.

Prestaties

De opmars van Sevilla FC begin 2000 kan niet los worden gezien van de aanstelling van Ramon Rodriquez Verdejo, beter bekend als Monchi, als Technisch Directeur. In 2017 vertrok hij naar AS Roma, maar kon de lokroep van zijn grote liefde niet weerstaan en keerde na twee jaar weer terug. Monchi staat bekend om zijn oog voor talent. Hij was verantwoordelijk voor onder andere de ontdekking van de Braziliaan Daniel Alves en Ivan Rakitic, die beide later furore maakte bij FC Barcelona. Jonge talentvolle spelers worden voor een relatief laag bedrag gekocht en vertrekken later voor een veelvoud van het aankoopbedrag naar de Europese top.

Ligging

Het stadion van Sevilla FC, Estadio Ramón Sánchez Pizjuán bevindt zich in de wijk Nervion, ten oosten van het centrum. Het stadion werd geopend in september 1958 en is vernoemd naar de oud-voorzitter die betrokken was bij de bouw, maar door zijn plotseling overlijden in 1956 nooit het eindresultaat heeft kunnen zien. En het stadion staat bekend om de fantastische sfeer en is tijdens elke wedstrijd een regelrechte heksenketel. Het heeft net als het fameuze stadion van Boca Juniors in Buenos Aires de bijnaam La Bombonera.

Estadio Ramon Sanchez Pizjuan
Estadio Ramon Sanchez Pizjuan

Naam

De harde kern van Sevilla FC heet Biris Norte. Zij hebben zich vernoemd naar de Gambiaanse speler Alhaji Momodo Njle, bijnaam Biri Biri. Hij speelde tussen 1973 en 1978 bij de Rojiblancos en maakte door zijn spel een onuitwisbare indruk, wat uiteindelijk leidde tot zijn heldenstatus. In juli 2020 overleed Biri Biri op 72-jarige leeftijd. Zijn overlijden zorgde dan ook voor een rouwstemming binnen de club.

Officiële voetbaltickets van Europese topclubs VoetbalticketXpert is leverancier van een ruim aanbod officiële voetbaltickets van Europese topclubs.

Matchday!

Een bezoek aan een wedstrijd van Sevilla FC stond al heel lang op mijn verlanglijst. Als groot liefhebber van het Spaanse voetbal kijk ik regelmatig naar wedstrijden uit La Liga en vooral voor de thuiswedstrijden van Sevilla FC ga ik echt zitten. Elke keer maakt het stadion en de sfeer een verpletterende indruk op mij. Daarom besloot ik in het voorjaar van 2018 samen met goede vriend Martin om onze jaarlijkse vakantie te gaan vieren in het zuiden van Spanje.

De voetbalgoden waren ons goed gezind en gaven ons de mogelijkheid om zowel Sevilla FC én Real Betis te gaan bezoeken.

Topclub

Sevilla FC speelde niet tegen de minste ploeg. De Koninklijke uit Madrid, Real Madrid was de tegenstander. Martin en ik waren dolenthousiast en besloten om hier heen te gaan. Ons enthousiasme werd iets minder toen wij de prijzen zagen voor de kaartjes. Bij menig club in de Keuken Kampioen Divisie in Nederland kon je voor de prijs van één kaartje een seizoenkaart kopen. Maar hoe vaak heb je nou de mogelijk om in het meest luidruchtige stadion van Spanje een wedstrijd te zien? En dan nog wel eens tegen het gehate Real Madrid. Alle ingrediënten waren vooraf aanwezig voor een onvergetelijke wedstrijd!

Ticketbox

Een dag voor de wedstrijd begaven wij ons richting het stadion om de kaarten op te halen. Ook al was het al eind september het was nog bloed verziekend heet. De thermometer gaf temperaturen aan boven de 30 graden. De taxi met airco kwam als geroepen.

Temperatuur

Eenmaal aangekomen bij het stadion begaven wij ons direct naar de ticket office om onze kaarten op te halen. Het blijft elke weer een opluchting wanneer de kaarten in de binnenzak zitten. Met de kaartjes in bezit maakten wij nog een ronde rondom het stadion en vluchtten wij de fanshop in om even af te koelen.

Clubkanaal

Op de wedstrijddag waren wij al vroeg wakker. Veel voetbalclubs in Spanje hebben hun eigen clubkanaal die zonder abonnement op de tv te bekijken is. Terwijl wij ons klaar aan het maken waren om op pad te gaan waren er op Sevilla TV schitterende beelden te zien van vorige edities tegen Real Madrid. Het was erg uitnodigend om hier nog uren naar te kijken, maar wanneer je in een schitterende stad als Sevilla bent, ga je natuurlijk niet op je hotelkamer tv zitten kijken.

Vlak bij ons hotel zit een barretje dat tijdens onze vakantie de vaste plek is geworden voor een ontbijt. Tijdens het nuttigen van ons ontbijt bladerden wij door de lokale sportkrant Estadio Deportivo. Meer dan de helft van de krant ging over de wedstrijd Sevilla FC – Real Madrid. Mijn Spaans is niet geweldig, maar het was wel duidelijk dat dit een hele grote wedstrijd was voor de stad.

Voorbereiding

De wedstrijd begon om 22:00, maar het leek eeuwig te duren voordat we naar het stadion mochten.
Na op een terras te hebben genoten van een aantal biertjes gingen wij geheuld in onze shirts en de kaartjes stevig in de portemonnee richting het stadion. Het was nog 2,5 uur voor de wedstrijd, maar er was al aardig wat bedrijvigheid. Bij een van de barretjes haalden wij een biertje en genoten wij van de oplopende spanning.

Biris Norte. Harde kern Sevilla FC
Biris Norte. Harde kern Sevilla FC


Grootheden

Een rondje om het stadion lopen is al een feest op zich. Het stadion ligt mooi verscholen tussen de gebouwen en aan de voorkant van het stadion is een schitterend mozaïek te zien met verschillende logo’s van clubs waartegen Sevilla in het verleden heeft gespeeld. Dit is na een recente renovatie intact gebleven. Wel is de rest van de buitenkant aangepakt en nu de schemering begon in te treden werd goed zichtbaar dat het stadion schitterend verlicht is in het donker.

Clublegendes werden met muurschilderingen geëerd en de gewonnen prijzen hebben een prominente plaats gekregen op een muur bij de hoofdingang.

Plek

Je zou toch verwachten dat wanneer je zoveel geld betaalt voor een kaartje je stoel netjes zou zijn schoongemaakt. Onze stoelen zaten onder de vogelpoep dat we gelukkig met een zakdoekje konden schoonmaken. Op tv is het stadion al indrukwekkend, maar zo in het echt is pas goed duidelijk hoe compact het stadion is. Ik kan mij goed voorstellen dat wanneer de wedstrijd is begonnen en de fanatieke aanhang zich gaat roeren, dit zeer intimiderend kan over komen op de tegenstander.

De wedstrijd

45 minuten voor het begin van de wedstrijd begaven wij ons richting de ingang van het stadion. Eenmaal in het stadion werd duidelijk hoe dicht wij op het veld zaten. Aan de rand van het veld was een vak gereserveerd voor de Real Madrid supporters. Deze zaten dus niet ergens weggestopt op de tweede ring maar hadden bijna de beste plaatsen in het stadion.

Sfeer

Een paar minuten voor 22:00 gaan de lampen uit in het stadion en worden de eerste klanken hoorbaar van naar mijn mening een van de mooiste clubliederen van Europa. Ik kijk naar Martin en ook bij hem is de glimlach aanwezig. Eindelijk heb ik de gelegenheid om het clublied zelf te ervaren. Want zo is het volgens mij wel. Je luistert het clublied niet maar je ervaart hem. Ook al moet de wedstrijd nog beginnen de avond kan voor mij nu al niet meer stuk! De DJ draait het geluid weg en 40.000 fans van Sevilla FC zingen de rest van het clublied a capella verder.

De wedstrijd beleef ik vanaf de eerste seconde in een roes. Sevilla geeft vanaf het begin gas en overdonderd Real Madrid volledig. Het is een wonder dat Sevilla na tien minuten niet al de voorsprong heeft genomen.

16e minuut. Eerbetoon Antonio Puerta
16e minuut. Eerbetoon Antonio Puerta

Doelpunt

In minuut 16 komt de foto van Antonio Puerta op de grote schermen en zingt het hele stadion de naam van de in 2007 tijdens een wedstrijd aan een hartstilstand overleden speler. Het is schitterend dat er nog elke wedstrijd wordt stilgestaan bij het overlijden van Puerta. Het lijkt alsof Sevilla FC na dit eerbetoon een tandje bijschakelt. In de 17e minuut komt dan eindelijk de verdiende openingstreffer. De Portugees André Silva rondt een goede voorzet van clublegende Jesus Navas af en een orkaan aan geluid valt over ons heen.

Uitlopen

Wat is dit mooi! Sevilla lijkt nu helemaal los te gaan en een paar minuten later maakt André Silva zijn tweede van de avond. Ik kijk Martin aan en zie ook bij hem het ongeloof op zijn gezicht. Real Madrid lijkt iets beter in de wedstrijd te komen en is via Gareth Bale dichtbij de aansluitingstreffer. Sevilla neemt hierna weer het initiatief over en dit resulteert in de 3-0 van de andere spits Ben Yedder. Na 45 minuten moeten Martin en ik echt even bijkomen. En zitten we een kwartier lang voor ons uit te staren en zeggen niks. In de tweede helft neemt Sevilla wat gas terug en op een paar kleine kansen na gebeurt er niet heel veel meer.

Buitenkant van het stadion
Buitenkant van het stadion

Namen uit de hoofdstad

Na negentig minuten fluit de scheidsrechter af. Real Madrid mag nog van geluk spreken dat het bij 3-0 is gebleven. Real Madrid met onder andere Sergio Ramos, Toni Kroos en Gareth Bale in de basis had geen schijn van kans tegen een grote rode storm die door de eigen aanhang tot grote hoogten werd gestuwd. De avond die zo mooi begon met de Himno Centenario werd door de voetbalshow er na een avond om nooit meer te vergeten.

Wordt vervolgd!

Een paar dagen later stond de wedstrijd van Real Betis op het programma. Wil je weten hoe ik deze wedstrijd heb ervaren en wat je verder allemaal kan doen in Sevilla? Lees dan mijn volgende verhaal!

Groet, Vincent

Zin in een boek over Spaanse voetbal?

*De rechten van de foto’s behoren tot Vincent van Holt

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.