SV Meppen een pareltje in het Emsland – Bezoek tips

SV Meppen een pareltje in het Emsland – Bezoek tips

Table of Contents

Het is 3 november 2019 SV Meppen tegen Bayern München II. Vandaag gaan we samen met vrienden naar de wedstrijd tussen SV Meppen en Bayern München II. Het 2e elftal van Bayern wordt in de volksmond ook wel Bayern München amateure genoemd, maar wij houden het, maar even bij de officiële naam zoals ze in de competitie ingeschreven staan. Hoewel lang niet iedereen geïnteresseerd is in de 3.Liga in Duitsland, is het zeker een keer de moeite waard om een wedstrijd te bezoeken. Verwacht hier niet dezelfde stadions zoals bij Dortmund, Schalke of Wolfsburg, maar bereid je voor op het pure Duitse voetbal waar de tijd soms heeft stil gestaan.

Grote ploegen

Al vele landgenoten zijn samen met ons verliefd op deze mooie competitie. Je vindt hier een paar grootmachten van weleer zoals 1.FC Kaiserslautern, Waldhof Mannheim en 1860 München. Tevens zijn er clubs die vanuit de amateurs gepromoveerd zijn en in een klein stadion spelen zoals Viktoria Köln. Zo kan het zijn dat je de ene week in een stadion voetbalt waar ruim 50.000 toeschouwers kunnen zitten en de andere week op een uitgebouwd amateurcomplex voor nog geen 5.000 toeschouwers speelt. Er gelden echter wel minimale eisen voor het complex in de 3. Liga.

Middelen

Voldoe je niet aan de eisen dan moet je de thuiswedstrijden spelen op een complex die wel voldoet aan de voorwaarden. In dit seizoen spelen daarom Türkgücü München, KFC Uerdingen en SC Verl niet in hun eigen stadion. Dat is zeker in het geval van KFC Uerdingen een groot gemis. Normaal gesproken spelen ze in het prachtige, nostalgische Grotenburgstadion in Krefeld, maar dat is momenteel niet mogelijk. Het stadion moet gerenoveerd worden en daar is al jaren geen geld voor. Het lijkt er echter op dat het verbouwen binnenkort wel gaat beginnen, aangezien de gemeenteraad van Krefeld heeft ingestemd met een subsidie. Het staat in ieder geval hoog op ons lijstje om daar weer een wedstrijd te gaan bezoeken. Dit is overigens een typisch verhaal van een club uit de 3. Liga waar altijd veel geldproblemen zijn.

Heenreis

Vandaag gaan we naar de Hänsch Arena in Meppen waar ze gelukkig wel aan alle eisen hebben voldaan. We komen na een rit van 3 kwartier vanuit Hengelo aan bij een parkeerplaats in de buurt van het stadion. Het is een kleine parkeerplaats waar nog geen 100 auto´s kunnen staan.

Joshua Zirkzee met Yorrit (L) en Xander
Joshua Zirkzee met Yorrit (L) en Xander

Jonge speler

We hebben geluk dat er nog een paar plekken vrij zijn. Vanaf hier is het nog maar een paar honderd meter lopen naar het stadion. Dan zien we opeens een paar ´oude bekenden´ op de parkeerplaats. Het zijn de ouders en broer van Joshua Zirkzee. In 2019 speelt hij nog bij Bayern München II en is nog niet echt bekend. Xander en Yorrit zijn echte Bayern fans en weten wel wie hij is. Een paar maand geleden hebben we Joshua Zirkzee ontmoet bij het trainingscomplex van Bayern. Hij stond toen buiten met zijn familie te praten en Xander en Yorrit herkende hem natuurlijk meteen. Ze zijn toen met hem op de foto geweest en we hebben toen nog even gepraat met hem en zijn familie. Leuk dat we ze vandaag hier in Meppen weer tegen komen.

Voor de poort van het stadion
Voor de poort van het stadion

Ingang

Als je aankomt bij de ingang van SV Meppen denk je in eerste instantie dat je op een complex bent waar de veteranen op zondag hun wedstrijd spelen. Een hele kleine parkeerplaats langs de straat en een gemoedelijke voetbalkantine. Niets wijst erop dat hier voetbal wordt gespeeld op het 3e niveau in Duitsland. In een klein noodgebouw is de fanshop gevestigd. Hier hebben ze wel een uitgebreide collectie met fan artikelen van de club. Natuurlijk gaat Yorrit gelijk op zoek naar de badeend. Al snel vindt hij deze en is deze missie voor vandaag alvast gelukt.

Staan en zittribunes

Eerste gezicht

Als we onder de grote poort richting het stadion lopen komt de geur van de eetkramen ons al tegemoet. We kopen Bratwürsten en Pommes want een dagje Duits voetbal kan natuurlijk niet zonder deze ingrediënten. Het stadion bestaat uit 4 verschillende tribunes, maar alles bij elkaar is het wel een mooi geheel. Van de nostalgische zittribune aan de lange zijde tot aan de nieuwe staanplaatsen achter het doel. Verder zijn er nog echte oude ´Flutlichten´ die mijn hart sneller laat slaan. De sfeer op de tribunes is zeer gemoedelijk en er zijn hier ook veel Nederlanders.

Voor veel landgenoten is SV Meppen zelfs hun favoriete ploeg. Het lijkt wel of iedereen hier elkaar kent. We worden bij alles betrokken en er volgen een paar leuke gesprekken met supporters van de harde kern. We zitten in het vak waar zo een sfeeractie gaat plaats vinden en ze vragen of wij ook mee doen. Daar doen we natuurlijk graag aan mee.

Supporters

Xander en Yorrit zijn iets minder enthousiast omdat ze voor Bayern zijn, maar ze doen wel gewoon mee. Dat ze hier zitten en voor Bayern zijn is geen enkel probleem. Dat is ook het mooie in Duitsland. Je kunt rustig als uitsupporter je eigen team aanmoedigen zonder dat er iemand vervelend tegen je doet. Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren.

Begin van de wedstrijd

De wedstrijd die we deze middag te zien krijgen is er 1 die de geschiedenisboeken van SV Meppen in zal gaan. Voor een uitverkocht stadion trappen de teams af. De eerste helft gaat redelijk gelijk op. Meppen gooit er ziel en zaligheid in en Bayern moet het van technisch voetbal hebben. Een ruststand van 1:1 geeft de verhoudingen dan ook redelijk aan. Na rust gebeurt er van alles en de 45 minuten voetbal vliegen voorbij. Bayern benut het technische overmacht optimaal en komt snel op een 1:3 voorsprong. Er zijn kansen op een grotere voorsprong, maar Bayern laat deze kansen onbenut. Dan is het moment daar waar Xander en Yorrit op gewacht hebben.

Rollen worden omgedraaid

Het is de 67e minuut en onze landgenoot Joshua Zirkzee komt in het veld. De wedstrijd lijkt binnen voor Bayern en de 3 punten die dat oplevert kunnen ze goed gebruiken voor hun strijd om het kampioenschap. Meppen geeft echter nog niet op en gooit alles in de strijd. Een kwartier voor tijd wordt hun inzet beloont en de ´anschlusstreffer´ is een feit. Nog 10 minuten te gaan en plotseling is er een schermutseling langs de zijlijn. Joshua Zirkzee krijgt in een paar seconden tijd 2 makkelijke gele kaarten en hij kan weer richting de kleedkamer. Dat is het sein voor Meppen om alles op de aanval te gooien. Binnen enkele minuten is de achterstand omgedraaid in een 4:3 voorsprong.

De 10 man van Bayern laten het echter nog niet bij zitten en gooien ook alles naar voren. Dit levert kort voor tijd ook nog een grote kans op maar die wordt hopeloos verprutst. In blessuretijd krijgt een oude bekende van FC Twente, Thilo Leugers, ook nog een 2e gele kaart en ook hij mag voortijdig naar de kleedkamer. De koek is echter nog niet op want in de allerlaatste seconde wordt het ook nog 5:3. Er barst een groot feest los op de tribunes en het liedje: Meppen zieht den Bayern die Lederhosen aus! Galmt door het stadion. Het feestje gaat rustig door tot de spelers het publiek hebben bedankt en uiteindelijk naar de kleedkamer gaan.

Volle tribunes met de eindstand

Sfeer na de wedstrijd

We hebben weer eens een fantastische wedstrijd gezien waarin het alle kanten op vloog. Er was passie en strijd en de hele wedstrijd werd er een hoog tempo gespeeld. Zo zien de supporters van SV Meppen het graag. Een beetje beteuterd lopen Xander en Yorrit weer richting de auto. Hoe heeft Bayern dit nu uit handen kunnen geven? Gelukkig voor Bayern II kwam het later in het seizoen allemaal goed en werden ze kampioen. Samen met de vrolijke thuissupporters komen we weer aan bij onze auto. We genieten nog even na van de taferelen om ons heen en gaan dan weer richting Hengelo. Een typische middag in de 3.Liga waar je nooit weet wat er gaat gebeuren.

Tot de volgende keer waar we jullie mee terug nemen naar de Supercup wedstrijd uit 2016 tussen Borussia Dortmund en Bayern München.

Groet Raymond, Xander en Yorrit!

Conclusie

Een bezoek aan SV Meppen is zeker een aanrader. Het is er zeer gemoedelijk en relaxed. Het stadion is met een capaciteit van ruim 13.500 toeschouwers perfect voor deze club. Het is een andere beleving dan in de bundesliga en dat is nou ook juist het grote pluspunt van deze vereniging. Bij SV Meppen heb je het gevoel dat je bij je plaatselijke voetbalclub bent. Het is niet ver over de grens bij Emmen dus het is goed te rijden met de auto. Wil je lekker een keertje op een middag een wedstrijd kijken in Duitsland dan is SV Meppen zeker een goede optie.

P.S. Helaas is Meppen een paar weken geleden gedegradeerd naar de Regionalliga. Ook dit is een fantastische competitie met vele derby´s dus blijft een bezoek zeker de moeite waard.

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.