De voetbalreis van Job van de Kraats naar FC Viktoria 1889 Berlin

De voetbalreis van Job van de Kraats naar FC Viktoria 1889 Berlin

Table of Contents

Normaliter blikt een voetballiefhebber terug op een trip, maar in deze aflevering van de serie van de voetbalreis kijkt Job van de Kraats vooruit op zijn voetbalreis naar FC Viktoria 1889 Berlin.

Hoe kreeg je inspiratie voor deze voetbalreis?

Enkele jaren geleden sloeg ik een boek over Berlijn open. Hierbij viel mijn oog op een stadion wat strak tegen de Berlijnse muur aan stond. Meteen gekeken welk stadion dit was, en toen ik dat eenmaal uitgevonden had was ik op slag verliefd. Wat een gave bak!

In 2019 heb ik het er met mijn vaste voetbalmaatje Marcel over gehad dat we deze begin 2020, maar eens mee moesten pakken. Dynamo Berlin zou hier zijn wedstrijden in de Regionalliga Nord-Ost spelen.  Maar eerst zouden we nog even de wedstrijd Lokomotive Leipzig – BFC Dynamo gaan bezoeken zodat we een beeld kregen van de BFC-supporters. Helaas gooide Corona roet in het eten, en tot overmaat van ramp werd besloten dat hier geen wedstrijden meer mochten plaatsvinden vanwege de staat en toekomstige sloop. Tot enkele weken geleden bekend werd dat Viktoria Berlin na een lange zoektocht hier de komende 2 jaar zijn 3. Liga wedstrijden mag spelen. De vlag ging uit!

Wat voor verwachtingen heb je van het stadion?

Ik probeer altijd met zo min mogelijk verwachtingen naar een stadion te gaan, maar bij dit stadion is dat toch anders. Historisch gezien is het echt een pareltje. En die lichtmasten, wow! We gaan hier echt uren van tevoren heen, want ik wil iedere centimeter van het stadion gezien hebben. Helaas is de hoofdtribune echt niet meer te betreden, maar vermaken gaan we ons zeer zeker!

En wat voor beeld heb je van FC Viktoria 1889 Berlin?

Na het lezen van het geweldige boek Voetbalstad Berlijn van Joris van de Wier heb ik een beeld bij de club Viktoria. Het is natuurlijk een gevallen (vooroorlogse) grootmacht. De club claimt nog altijd de eerste kampioen van Duitsland te zijn. Vrij discutabel, maar goed. Vanaf 2011 is de stijgende lijn ingezet, met afgelopen seizoen als bekroning promotie naar de 3. Liga. Ik ben wel heel benieuwd naar deze club. Ze hebben veel dubieuze investeerders gehad de afgelopen jaren, iedere keer randje faillissement. Maar de huidige investeerder lijkt het wel redelijk goed op orde te hebben.  

Wat ga je doen bij de ground?

Eigenlijk wat ik altijd doe, eerst een rondje buitenom, een beetje indruk krijgen. Sjaaltje kopen bij de fanshop als aandenken, en dan heerlijk een rondje over de tribunes lopen. Een paar mooie foto’s proberen te schieten van details. En uiteraard ook hier het broodje Bratwurst proeven. Hopelijk met een leuke tegenstander, maar dat is afhankelijk van het competitieprogramma. Deze wordt hopelijk 25 juni bekendgemaakt, dus dan kunnen we gaan puzzelen!

Wat vind je van de stad Berlijn?

Vanaf kleins af aan kom ik al regelmatig in Berlijn. Ik ken de stad door en door. Het is een geweldige stad om een paar dagen te zijn. Het leuke is ook dat Berlijn niet 1 centrum heeft, maar ieder stadsdeel zijn eigen. Dit heeft natuurlijk te maken met de scheiding van de stad in het verleden. Berlijn is echt een hele leuke en gezellige stad. Is het de mooiste stad van Duitsland? Nee, maar het is wel uniek in zijn soort. De cultuur en historie zijn fantastisch.

Hoe ga je je voorbereiden op deze voetbalreis?

Zoals altijd eigenlijk. Wedstrijden selecteren, bij voorkeur met een leuke tegenstander zoals Magdeburg of Braunschweig.  Daarna zoeken we een Airbnb vanuit we mooi alles kunnen reizen. In Berlijn is het openbaar vervoer top geregeld dus zorgen dat we ergens in een buitenwijk of Potsdam gaan zitten. En de dagen zelf laten we helemaal op ons afkomen. De truc is zo min mogelijk doelen stellen van tevoren, daarmee kan je het leuk houden.

Welke andere Berlijnse clubs wil je ook eens bezoeken?

Dat is een flinke lijst hoor. Laten we beginnen met Tennis Berlin, ook vanwege het stadion. Hertha BSC uiteraard, omdat ik toch eens het Olympiastadion met een wedstrijd wil kunnen vincken. Lichtenberg ook vanwege het geweldige stadion, Maar ook minder bekende clubs net buiten Berlijn zoals Babelsberg.

Een vol Olympiastadion
Een vol Olympiastadion

Hoelang wil je gaan reizen voor dit bezoek?

Omdat we al een tijdje niet zijn geweest (goh wie niet) gaan we er een 4 of 5-daagse trip van maken. Beetje rondom het weekend waarbij we hopelijk een vrijdagavond wedstrijd kunnen meepakken. Wat is er nou mooier dan een Floodlight Friday 😊

Welke stadions liggen op de route en ga je deze vincken?

Dat zijn er te veel om op te noemen. Vanuit Nederland denk ik er sowieso aan om het stadion van Arminia Hannover mee te pakken, maar ook zeker Stahl Brandenburg. Heerlijke authentieke bakken! Verder weet ik bijna zeker dat we een dagje in de auto springen om even naar Frankfurt/Oder en Eisenhuttenstadt te bezoeken.

Wanneer is een bezoek aan FC Viktoria 1889 Berlin geslaagd voor je?

De trip is al geslaagd als ik het Ludwig Jahn Sportpark kan zien. Het staat al zo lang op mijn lijst. Wedstrijd en uitslag maken me echt niet uit. Genieten gaan we!

Op de hoogte blijven van deze voetbalreis?

Volg het Instagramaccount van Job

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.