De voetbalreis van Fernweh_db naar verschillende clubs in Zuid-Polen

De voetbalreis van Fernweh_db naar verschillende clubs in Zuid-Polen

Table of Contents

In de serie de voetbalreis van blikken voetballiefhebbers terug op een trip. In deze aflevering vertelt Fernweh_db over zijn eerste groundhoptrip na een lange tijd langs Poolse steden en grounds.

Hoe kreeg je inspiratie voor deze voetbalreis?

Op social media zag ik een hoop foto’s voorbijkomen van Duitsers die in het buitenland aan het vincken waren. Toen dacht ik bij mezelf: ‘Waarom zit ik hier eigenlijk nog steeds thuis?’ Ik zag dat in het daaropvolgende weekend de laatste speelrondes van het tweede en derde niveau in Polen op het programma stonden. Omdat er geen reisbeperkingen meer golden voor volledig gevaccineerde in Polen besloot ik direct een vliegticket te boeken. Zodoende was een voetbalreis geboren.

En op welke manier had je je voorbereidt op deze voetbalreis?

Ik had me voorgenomen om me niet al te veel voor te bereiden op deze reis. Vooraf had ik alleen mijn heen- en terugvlucht en mijn huurauto vastgelegd. Daardoor had ik de vrijheid om ter plekke nog te beslissen welke wedstrijden ik zou bezoeken.

Met wat voor gevoel stapte je in het vliegtuig om na 231 dagen weer een wedstrijd te zien in het stadion?

Ik had er vooral heel veel zin in om na zo’n lange tijd weer een wedstrijd in een stadion te zien. Mijn eerste vincktrip na de eerste lockdown is 2020 was ook in Zuid-Polen, dus dat maakte de cirkel wel mooi rond. Het kwam ook wel als een verrassing dat ik al een juni in de buiteland een voetbalwedstrijd kon gaan kijken. Een paar weken daarvoor was ik nog vrij pessimistisch of het überhaupt mogelijk zou zijn voor augustus een stadion te bezoeken.

Bron: @Fernweh_db
Stadion Oporowska. Bron: @Fernweh_db

Wat vond je van de steden Wroclaw en Krakau?

In beide steden was al ik meerdere keren geweest. Zowel Wrocław als Krakau zijn prachtige steden, dus het is absoluut geen straf om daar te zijn. Krakau is een geweldige stad waar je jezelf makkelijk meerdere dagen kunt vermaken. Helaas zijn de grote toeristengroepen daar ook achter gekomen. Wrocław heeft ook een mooi historisch centrum, maar is in alles net wat kleiner dan Krakau.

Wat voor contact had je met de medewerkers van de clubs?

Omdat de wedstrijden van Polonia Bytom en GKS Tychy vanwege de beperkte capaciteit uitverkocht waren, moest ik bij het stadion iets zien te regelen. Ik wist van afgelopen zomer dat dit in Polen meestal niet zo moeilijk is. Toen had ik vier wedstrijden op het programma staan, die zogenaamd allemaal uitverkocht waren. De clubmedewerkers op de lagere niveaus in Polen zijn erg behulpzaam en uiteindelijk kwam ik overal binnen.

Vaak zelfs zonder te betalen. Bij Polonia Bytom lukte dat nu ook. Ik vroeg aan de stewards of ze voor mij iets konden regelen. Er werd meteen een steward het clubgebouw ingestuurd om voor mij een ticket te halen en twee minuten later stond ik gratis binnen. Bij GKS Tychy werkte tot mijn grote verbazing zelfs de ‘Ik kom helemaal uit Nederland speciaal voor jullie club’-kaart niet. Gelukkig stond er een poortje open en kon ik toch nog het stadion in glippen. Ik moest me nog wel drie kwartier verstoppen op de wc voor de stewards, maar heb uiteindelijk wel de wedstrijd kunnen zien. Vincken is lijden.

Het Tychystadion. Bron: @Fernweh_db
Het Tychystadion. Bron: @Fernweh_db

Van welke aspecten van deze grounds genoot je het meest?

Dat was voor alle vier de stadions verschillend. Het oude stadion van Śląsk Wrocław stond al lang op mijn verlanglijst. Helaas speelt Śląsk tegenwoordig in een groene schotel aan de rand van de stad, maar het tweede van Śląsk speelt nog steeds in het oude stadion.

Het Stadion Oporowska heeft twee fraaie tribunes aan de lange zijde, waarvan er een langzaam maar zeker wordt overgenomen door de natuur. Later op de middag speelde Polonia Bytom tegen ROW Rybnik. Die speelde niet in hun eigen stadion, maar in dat van hun rivaal Szombierki Bytom. Dit is een prachtig vervallen ovaaltje gelegen in een van de meest treurige wijken die ik ooit heb gezien. Dat kan me erg bekoren. Het stadion van GKS Tychy an sich is niet zo speciaal. Het is een modern dertien in het dozijn stadionnetje met weinig franje. Omdat er een paar duizend supporters aanwezig waren inclusief een grote groep Ultra’s en een goede catering had ik hier voor het eerst weer een echt stadiongevoel. De ground van GKS Drwinia was niet meer dan één kleine stalen tribune, maar door de ligging midden in een natuurgebied was het toch erg fraai.

 Wat zijn de typische kenmerken van het Poolse voetbal volgens jou?

Voor voetbal op de lagere niveaus voornamelijk heel slecht voetbal in een vervallen bak met mannen tussen de twintig en veertig gestoken in een shirt met een afschuwelijke print achterop, vaak met club- of stadnaam en een doodskop.

Op bezoek bij Polonia Bytom. Bron: @Fernweh_db
Op bezoek bij Polonia Bytom. Bron: @Fernweh_db

Kwam de realiteit overeen met de verwachtingen die je had van deze voetbalreis?

Ik ben in het verleden al vaker in Polen geweest, dus ik wist redelijk goed wat ik kon verwachten. Op de lagere niveaus in Polen kun je nog prachtige vervallen stadions vinden. Daarnaast kun je in Polen zowel de standaard toerist uithangen in steden als Krakau en Wrocław, als treurtrippen in afgrijselijke grafoorden als Bytom en Zabrze.

Waar dacht je het meest aan tijdens de terugreis?

Hoe vreselijk Dortmund Airport is. Een van de slechtste vliegvelden die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt. Dramatisch bereikbaar met het openbaar vervoer en de voorzieningen op het vliegveld zijn om te janken. Per gate zijn er tien stoelen, waardoor iedereen op de grond moet zitten en een normale wc is ook te veel gevraagd. Verder was ik alweer aan het fantaseren over nieuwe vincktrips in de zomer. Hopelijk liggen er meer reizen naar Oost-Europa in het verschiet.  

Om welke reden moet andere voetballiefhebbers ook een bezoek brengen aan deze clubs?

Ik kan iedereen een voetbalweekend in de regio van Katowice aanbevelen. Het is een redelijk onbekend gebied dat je nog echt kan verrassen. Er zijn veel leuke clubs met toffe vervallen stadions en een levendige supporterscultuur. Verder is het prima te combineren met Krakau, dat slechts op een uur rijden ligt. 

Bekijk alle foto’s van deze voetbalreis op het Instagram van Fernweh_db 

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.