Voetbalweekend naar Berlijn deel 2 – H ertha en Union Berlin – Bezoek tips

Voetbalweekend naar Berlijn deel 2 – Hertha en Union Berlin – Bezoek tips

Table of Contents

Het tweede deel van Raymond, Xander en Yorrit aan de voetbalstad Berlijn gaat over de twee grootste Berlijnse clubs.

Ritueel

Zaterdag 25.08.2018. Nadat we gisteravond laat in ons hotel zijn aangekomen, is het vandaag alweer vroeg dag. Xander en ik zijn ochtendmensen en langer dan tot 7 uur slapen zit er voor ons meestal niet in. Na een heerlijk en overvloedig ontbijt in de nieuwe ontbijtzaal van het hotel gaan we weer op pad. Deze ochtend gaan we de toerist uithangen. We hebben tot ongeveer 13 uur de tijd om een paar bezienswaardigheden in de stad te bekijken voordat we richting het Olympisch stadion gaan.

Bezienswaardigheden

We zien deze ochtend bekende plekken zoals de muur, de Brandenburgertor, de Reichstag en de TV-türm. Dan gaan we naar de Mall of Berlin. Een gigantisch winkelcentrum in de buurt van de Potsdamerplatz. Xander was er al achter gekomen dat daar een officiële fanshop van Bayern München zit. Hier moet natuurlijk het shirt voor het nieuwe seizoen gekocht worden. Dan is het inmiddels tijd om de U-Bahn op te zoeken en richting het Olympisch stadion te gaan voor de wedstrijd van Hertha BSC tegen 1.FC Nürnberg.

Olympiastadion
Olympiastadion 

Bekend geluid

Het is nog wel 3 uur voor de wedstrijd, maar we willen de omgeving van dit historische stadion goed verkennen.  Als we aankomen is het al gezellig druk rond het stadion. We lopen eerst een keer rond het stadion en gaan dan richting de kassa voor de kaarten. Het is opvallend dat we weer veel Nederlands om ons heen horen. Dit maken we vaak mee bij de Duitse stadions. Het geeft aan dat het Duitse voetbal erg leeft onder onze landgenoten.

We gaan al jaren naar wedstrijden in Duitsland en alleen bij Hallerescher FC en de Würzburger Kickers zijn we geen Nederlanders tegengekomen. Dit laatste is trouwens niet helemaal waar. Toen we bij de Würzburger Kickers waren speelden ze tegen MSV Duisburg. We hebben de spelers van MSV toen uit de bus zien stappen. Ik ben toen nog met Vincent Vermeij op de foto geweest en heb even met hem gepraat. Nederlandse fans hebben we echter niet ontmoet.

Historie

Inmiddels zijn we bij de zojuist geopende kassa en halen onze gereserveerde kaarten op. We lopen door naar de ingang van het stadion en komen nu op het binnen gedeelte van het Olympisch stadion. Het is een imposant stadion en alles hier ademt historie. We lopen langs een muur met daarop plaquettes van alle finales van de dfb-pokal die hier gespeeld zijn.

Hier wordt de geschiedenis met foto´s van bekerhelden en de bijpassende verhalen mooi weergegeven. Verder zien we ook het Olympisch zwembad met de duiktorens. Er zwemmen mensen, maar die trekken zich weinig aan van de supporters die naar hun kijken. Alles rond het stadion is ruim opgezet. Als je even op een rustige plek staat dan droom je zo weg en ben je bij de Olympische Spelen in 1936…

Sfeer

We hebben alles rond het stadion wel gezien en gaan nu richting het vak waar we zitten. We hebben kaarten uitgekozen aan de korte zijde bij de fanatieke aanhang van Hertha BSC. De sfeer is goed bij deze eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Er wordt vlak voor de wedstrijd uit volle borst mee gezongen met het clublied: Nur nach Hause, geh´n wa nich! Het clublied stamt uit de jaren 90 en is een lied dat vroeger ´s avonds laat in de cafés gezongen werd. Vrij vertaald: We gaan nog van alles doen, maar naar huis dat nog niet. De tekst is speciaal opnieuw geschreven voor de versie van Hertha BSC.

Slotfase

Over de wedstrijd die we zien tegen het gepromoveerde 1.FC Nürnberg kunnen we kort zijn. Niet al te best, maar Hertha krijgt het wel voor elkaar om een doelpunt te maken. Omdat Nürnberg een kwartier voor tijd jammerlijk een penalty mist, is dat ene doelpunt genoeg voor de 3 punten voor Hertha. Het seizoen is voor beide clubs weer begonnen. Hopelijk zien we morgen een betere wedstrijd.

Oorlogsverleden

De volgende ochtend zijn we weer vroeg op pad. We gaan voor de wedstrijd van vanmiddag eerst een stukje geschiedenis bekijken. Het concentratiekamp Sachsenhausen staat op het programma omdat we nooit mogen vergeten wat er in het verleden is gebeurd. We komen precies om 9 uur aan als de poorten van het informatiecentrum opengaan. Als we even later door de poort van ´Arbeit macht frei´ lopen worden we wel stil van alles wat we hier zien.

Oude foto’s geven een gedetailleerd beeld van wat er zich hier allemaal heeft afgespeeld. We lopen bijna 2 uur met afschuw over het bijna verlaten terrein. Ik zie aan Xander dat het ook bij hem een diepe indruk achter laat. Vol ongeloof verlaten we het concentratiekamp en lopen we weer terug naar het station van Oranienburg.

Op weg naar het stadion
Op weg naar het stadion

Richting het stadion

En het is wel even schakelen als we weer in de S-Bahn richting Köpenick zitten. Het is een rit van ruim een uur en geleidelijk raakt onze wagon vol met Union supporters. Het is heel gemoedelijk en er klinken Union liedjes door de hele trein. We krijgen nu echt veel zin in de wedstrijd en alles eromheen. Als je aankomt op station Köpenick word je al helemaal meegezogen in het Union gevoel. We hadden er al veel over gehoord en ondervinden het nu zelf zelf. In 1 grote stoet lopen we door het park richting het vermaarde Stadion An der alten Försterei. Het is zo relaxed en iedereen praat met elkaar over het seizoen opening tegen FC Sankt Pauli.

Kijken naar het stadion

Langzaam zien we de contouren van het stadion opdoemen. Het is er al een drukte van jewelste als we aankomen. Aangezien het stadion, op de hoofdtribune na, alleen bestaat uit staanplaatsen, wil iedereen vast op tijd zijn voor een goede plek. Als de poorten van het stadion geopend worden gaan we als eerste richting de fanshop. Xander wil graag een sjaaltje kopen om duidelijk te laten zien dat hij Union support deze middag. Vlug een heerlijke Bratwürst en een bakje Pommes halen en dan richting onze plekken.

Wachten voor de wedstrijd
Wachten voor de wedstrijd

In het vak

Op de kaarten staat wel welk vak we staan, maar aangezien alles open is zijn we bang dat iedereen gaat staan waar ze zin in hebben. Een foute gedachte blijkt als we ons vak in lopen. Iedereen koopt eerst rustig een pilsje en gaat dan netjes naar het vak dat op hun kaartje staat. Dit verbaast ons wel een klein beetje omdat je meestal ziet dat iedereen dan, maar gaat staan waar ze zin in hebben. Maar niet bij Union waar een sfeer van gemoedelijkheid heerst en iedereen elkaar kent. We hebben echt mooie plaatsen bij de middellijn en hebben een prachtig uitzicht op deze bijzondere voetbaltempel. Xander en ik kijken elkaar aan en we beseffen ons dat we heel veel geluk hebben dat we deze topper in de 2. Bundesliga in het stadion kunnen beleven. Dan zien we de Union fan nog die ons de kaarten heeft verkocht. Hij is in opperbeste stemming en we praten nog even over zijn club en de wedstrijd. Dan gaat hij weer verder. Hij weet nauwelijks hoe gelukkig hij ons heeft gemaakt.

Wedstrijdbeleving

De warming-up gaat beginnen en het stadion zit al bijna helemaal vol. De spanning loopt langzaam op en het is tijd voor de opstellingen. Bij elke naam van Union die wordt genoemd door de stadionspeaker klinkt uit de kelen van de supporters: FUSSBALLGOT! Dan wordt het clublied van Nina Hagen gedraaid. Een kippenvel moment dat je gewoon een keer moet meemaken. Dan begint de 1e helft. Er wordt veel gestreden en alles lijkt erop dat het een 0:0 ruststand gaat worden.

Reden voor een bezoek

Opeens ontploft de boel als Union in de 44e en 45e minuut scoort. Alsof we de mensen al jaren kennen worden we betrokken in alle gejuich en geknuffel. In de rust praten we met de supporters om ons heen. Ze vinden het leuk om te horen wat wij doen en dat het ons gelukt is om bij deze wedstrijd te komen. Trots vertellen ze over hun club en hun historie. Je voelt je bij deze supporters direct thuis. De rust vliegt voorbij en de 2e helft gaat weer van start. Sankt Pauli gaat vol voor de ´Anschlusstreffer´ maar het is weer Union dat scoort. Dat alles wordt met de hand bijgehouden op het authentieke scorebord.

Feest

Alleen dit scorebord is al een bezoek aan het stadion waard. De wedstrijd gaat in hoog tempo door en het is onze landgenoot Henk Veerman die tegen scoort voor Sankt Pauli. Ze dringen nu nog verder aan en met het nodige kunst en vliegwerk houdt Union de goal verder schoon. Kort voor tijd volgt er uit een counter de 4:1 en barst er een volksfeest los op de tribune. De spelers bedanken na de wedstrijd het publiek uitgebreid.

Voor de harde kern blijven ze staan en vieren ze samen met de supporters de overwinning. Hoewel het pas de eerste wedstrijd van het seizoen is, blijkt later dat het hele belangrijke punten zijn geweest. Union plaatst zich voor de play-offs en promoveren ten koste van VFB Stuttgart naar de Bundesliga. We zijn weer eens met de neus in de boter gevallen bij deze fantastische wedstrijd. We gaan zingend en hossend weer richting de S-Bahn. Over een paar uur vliegen we alweer terug naar Düsseldorf, maar in gedachten zijn we de rest van de dag nog in Stadion An der alten Fösterei…..

Stadion An der alten Försterei
Sfeervolle Stadion An der alten Försterei

Conclusie

Berlijn is een fantastische voetbalstad. Het olympisch stadion waar Hertha speelt is echt heel mooi. De historie druipt er van alle kanten vanaf. De supporters zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Het is wel verstandig om kaarten te bestellen in de buurt bij de fanatieke kern. Hier is het vol en gezellig. Er zitten altijd wel ruim 50.000 toeschouwers, maar in het stadion is wel plaats voor 80.000 toeschouwers. Union Berlin is momenteel een grote hype en dat is ook wel begrijpelijk. Wij zijn er nog net voor deze hype geweest en kunnen alleen maar positief zijn. Een wedstrijd van Union is echt een bijzondere belevenis en dat moet jezelf persoonlijk ondervinden. Kaarten voor Union zijn echter zeer moeilijk te krijgen. Pas op dat je niet wordt opgelicht op de zwarte markt!

Tot volgende maand als we een bezoek brengen aan de 3. Liga!

Met sportieve groet,

Raymond, Xander en Yorrit.

*De rechten van de foto’s behoren tot de hollandische_bundesliga_fans

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.