Waar komt Hertha vandaan?

de banner voor de blog: waar komt hertha vandaan

Hertha komt uit Berlijn en is in 1892 opgericht. Het is een oudere club dan de meeste Nederlandse profclubs. Weet jij welke Nederlandse club even oud is?

Hertha kent haar roots in het westen van de stad en speelde daardoor nooit in competitieverband tegen DDR teams. Nu is het beroemde Olympiastadion stadion van Hertha. Althans: de club huurt het.

Het is eenvoudig om aan tickets voor Hertha te komen en er naar toe te reizen. Boek daarom eens een trip.

Speelde Hertha altijd al haar wedstrijden in het Olympiastadion?

Nee – Hertha heeft in verschillende stadions gespeeld voordat ze vertrokken naar het Olympiastadion. De bekendste is Die Plumpe.

Daarnaast zijn er plannen om te verhuizen naar een eigen stadion. De club wil namelijk weg uit het Olympiastadion. ondanks dat er ruim 50.000 supporters naar iedere wedstrijd komen, is het zelden uitverkocht. Het is ook leuker om een eigen stadion te hebben, in plaats van een te huren, toch?

Waar is Hertha naar vernoemd?

Naar een stoomboot die Hertha heette waar de oprichters op werkten. Ze vonden hun inspiratie dus dichtbij.

Is Hertha succesvol?

De prijzenkast van Hertha is niet zo groot als die van Bayern München. Wel heeft de club Champions league gespeeld. De prestaties gaan met ups en downs. 

Welke clubs komen nog meer uit Berlijn?

Er komen nog veel meer clubs uit Berlijn. De bekendste is rivaal Union Berlin. Bekijk welke clubs komen uit de Duitse hoofdstad.

In de schaduw

Als je de video hierboven bekijkt, zie je dat er nog een club in de Duitse hoofdstad het goed doet, namelijk Union Berlin.

Op dit moment doet Union het beter dan Hertha. De club speelt mee in de top van de Bundesliga, terwijl Hertha de weg naar boven probeert te vinden op het tweede niveau.

Opmerkelijk is dat deze clubs uit Berlijn nooit echt een rivaliteit met elkaar hadden. Na de val van de muur kwamen de supporters bij elkaar op bezoek zelfs. Dat is nu wel anders.

Berlijn is echter een bijzondere stad, over een jaar kan alles weer ander zijn.

via GIPHY

Moet je een wedstrijd van Hertha BSC bezoeken?

Jazeker, omdat Hertha speelt in het iconische Olympiastadion, het een club is met een grote aanhang en Berlijn een prachtige stad is. Hertha zal je verrassen. Een voetbalreis naar Hertha is niet duur, dus wacht niet langer en bezoek Die Alte Dame.

Reizen naar Berlijn is makkelijk

Als je besluit om een voetbalreis te maken naar Hertha BSC, kun je ‘gewoon’ de trein pakken. Er gaat immers een trein rechtstreeks vanuit Nederland naar Berlijn.

De prijzen voor een treinkaartje beginnen bij 38,00. Dit zijn wel de tarieven voor de goedkopere dagen en momenten. Bekijk hier de prijzen.

Als je op een drukker moment gaat, betaal je meer.

Het is gemakkelijk om af te reizen naar Hertha. Op het centrale station van Berlijn pak je een metro die je brengt naar de halte Omlypiastadion.

Zo kun je na de wedstrijd meteen weer terug. 😜

Waarom een wedstrijd van Hertha bezoeken?

Ik heb drie redenen om een wedstrijd te bezoeken van Hertha:

  • Er is plek
  • Veel bezoekers
  • Het stadion

Er is plek

Dit bedoel ik niet lullig. Maar het is voor voetbaltoeristen handig dat Hertha in een stadion speelt dat te groot voor de club is. Er is immers altijd plek. Als Hertha tegen een grote club speelt, moet je er snel bij zijn. Anders zijn de kaarten weg.

Je kunt bij andere clubs soms geen kaarten kopen, omdat de tickets altijd zijn uitverkocht. Gelukkig kun je altijd naar Hertha.

Veel bezoekers

Met een gemiddeld toeschouwersaantal van ruim 50 duizend stijgt Hertha veruit boven de aantallen van de andere clubs. Alleen Ajax en Feyenoord kunnen zich meten met deze aantallen.
Hierdoor is er altijd een prachtige sfeer in het stadion. Een bekend nummer van Hertha is nur nach Hause. Deze kun je met volle borst meezingen. 😉

Voor de beste sfeer kun je kaarten kopen aan de oostkant van het stadion, daar zitten namelijk de sfeermakers en de fanatieke supporters.

Het stadion

Dit stadion werd door Hitler gebouwd en kent een prachtige architectuur. Ondanks dat het door een vreselijke dictator is gebouwd, is het een imposant stadion. En het is een van de weinige voetbalstadions met een sintelbaan. Dat komt doordat er ook atletiek wedstrijden worden georganiseerd.

Wist je dat in dit stadion de eerste blauwe sintelbaan ter wereld ligt?

Waar staat Hertha om bekend?

De supporters van Hertha staan bekend om hun trots dat ze uit Berlijn komen. Hertha mag dan geen topclub in Duitsland zijn, de supporters vinden dat de overal moeten worden gerespecteerd omdat de club uit de hoofdstad er is. Oftwel: de mensen van de Ostkurve.

Hertha BSC op dit moment

Op het moment van schrijven speelt Hertha in de tweede Bundesliga en bekleedt een plek in de middenmoot.

Hertha is echter een club die wisselvallig presteert: op het ene moment zijn er successen, en op het andere moment dwaalt de club weer af.

Het lijkt me voor de supporters erg frustrerend. Ik vind het aan de andere kant fascinerend: hoe kan een club uit Berlijn zo wisselvallig zijn?

Het kan dus zomaar zijn dat als je deze blog leest, dat Hertha met een opmars bezig is en de voetbalwereld verrast.

Spelen er ook Nederlanders bij Hertha?

Op dit moment spelen er geen Nederlanders bij Hertha. Er hebben wel Nederlanders gespeeld bij Hertha. Zoals John Heitinga.

Hertha BSC is geen club met een rijke geschiedenis aan Nederlandse spelers, zoals Bayern München dat wel heeft.

Je hoeft niet alleen naar de Nederlanders te kijken om naar Hertha te kijken. De club heeft immers genoeg iconische spelers. Zoals Marko Pantelic, die ook voor Ajax heeft gespeeld op voorspraak van de toenmalige coach Martin Jol.

Zulke spelers worden door de supporters van Hertha op handen gedragen. Bekijk hier de legendes van Hertha.

Andere kennisbank artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *