Welke kleur heeft het shirt van het Nederlands elftal?

de banner voor de blog Welke kleur heeft het shirt van het Nederlands elftal?

Oranje is de kleur van het Nederlands elftal. Natuurlijk zijn de uitshirts wel in een andere kleur, maar het thuisshirt is altijd Oranje.

De reden is hiervoor een eerbetoon aan Willem van Oranje, de man waar de moderne Nederlandse geschiedenis is mee begonnen. Bovendien hoort het woord Oranje, ook bij de koninklijke familie, nog een reden om voor de kleur oranje te kiezen. Oranje speelde niet altijd in het Oranje: in het begin van de 20ste eeuw waren de shirts wit.

Waarom hebben de shirts voor uitduels altijd een andere kleur?

Dit is een trend in de voetbalwereld: na ieder seizoen komen er andere shirts, zowel thuis als uittenues. Voor landenteams is dit anders – voor nieuw toernooi, om de twee jaar. 

De reden hierachter is geld – voetbal is business geworden. In de jaren 70 hadden we alleen een wit uitshirt. Lekker simpel.

Ik vind het wel mooi, en het Nederlands Elftal heeft ook prachtige uitshirts gehad. Een van de mooiste vind ik het blauwe uitshirt voor het WK 2014 in BraziliĆ«, waarin Robin van Persie geweldig scoorde tegen Spanje.

De thuisshirts zullen gelukkig altijd Oranje blijven. In vele soorten en stijlen, dat wel.

Volgens een Engelsman zijn dit de mooiste 5. 

Zijn de shirts erg veranderd door de jaren heen?

Als je kijkt naar de shirts van de jaren 70 tot nu, kun je concluderen dat er een hoop is veranderd.

Het team van bijvoorbeeld Johan Cruijff speelde alleen met het logo van de KNVB op de borst. Tegenwoordig is het shirt oranje met een design, en staat er een hip rugnummer op. Ook zijn de contouren van het shirt ook veranderd.

Zelfde kleur

Het maakt niet uit wat de modeontwerpers gaan bedenken in de toekomst. Het shirt van het Nederlands elftal is oranje, en zal altijd oranje blijven.

Dat hoort bij de Nederlandse sport.

Hierdoor kun je een oranje shirt kopen en het altijd blijven dragen. Op toernooien zie ik immers shirts voorbij komen van jaren terug. Hierdoor kun je altijd een shirt blijven dragen. Bovendien heb je er altijd eentje liggen.

Je kunt het beste een shirt van het Nederlands elftal kopen bij Voetbalshirtskoning. Ze hebben namelijk prachtige tenues, zoals een retroversie van het EK 1988, en voor een goedkope prijs. (34,95) Voetbalshirtskoning heeft ook uitshirts in de aanbieding.

Samenvatting

Oranje, Nederland en voetbal zijn een. Je weet nu waardoor dit komt. Misschien heb je nu wel het antwoord geleerd voor een komende quizvraag. 😉

Is het altijd hetzelfde oranje per shirt?

Nee, de kleur Oranje verandert steeds mee.

Wie mogen kleuren bepalen?

De makers. Dat is tegenwoordig Nike.

Wat staat er verder op het shirt?

Het logo van de KVNB, het sportmerk, een nummer aan de voor- en achterkant en een naam aan de achterkant.

Andere kennisbank artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *