Interview met een matchworn shirt verzamelaar

Klaar om je kennis te vergroten? 👨🏻‍🏫

Tomsito Babete is een matchworn shirt verzamelaar. Ik vroeg me af wat deze hobby precies inhoudt. Door een interview kreeg ik een inkijkje in de wereld van zijn passie. 

Wat zijn matchworn shirts? 

De term matchworn is Engels, het betekent wedstrijd gedragen. Het gaat om shirtjes die tijdens wedstrijden zijn gedragen op profniveau. 

Hoe ben je ermee begonnen? 

Tijdens mijn uitwisseling van studie in Spanje, dacht ik: ik wil eens naar de trainingen van alle Nederlandse clubs. Toen kwam ik op het idee om spelers om hun shirts te gaan vragen. Aangezien ik al normale shirts spaarde, dacht ik: ik zou ook wel wedstrijd gedragen shirts willen verzamelen. Zodoende is het verzamelvirus begonnen. 

Ben je op zoek naar matchworn shirts?

Klik dan op de oranje knop voor een ruim aanbod

Hoe kom je aan een matchworn shirt? 

Er zijn best wel wat opties. Ik hou zelf elke dag Marktplaats in de gaten, maar ook buitenlandse equivalenten van marktplaats. En ik heb zo mijn contacten die bij een bepaalde club contacten hebben. Het mooiste is om een shirt te krijgen van een speler, maar dat heeft helaas op zich laten wachten door het coronavirus. 

Wat doe je met een shirt? 

Leuke vraag, meestal wacht ik op het pakketje of haal ik het op en dan ga ik kijken of alles klopt. En meestal hang ik het dan op en die dag zelf kijk ik dan er nog wel even naar en denk ik van: weer een leuk shirt erbij voor de verzameling. Een aantal shirts dat zijn er nu drie op het moment heb ik ingelijst, omdat ik ze heel speciaal vind. Het is mijn doel om in de toekomst alles in te gaan lijsten. Dus een hele wand met gedragen shirts in lijst met handtekening erop. 

Wil je een voetbalshirt inlijsten?

Tomsito met een matchworn shirt van Vitesse

Hoeveel uur ben je per dag met matchworn shirts bezig? 

Als ik vrij ben, kijk ik sowieso drie keer per dag op marktplaats of op een andere site. Ook kijk ik naar collecties van anderen of heb ik contact met mensen, die mij een shirt aanbieden of vragen of ik een bepaald shirt verkoop. Het is niet zo dat ik hier de hele dag mee bezig ben. Het is gewoon een hele leuke hobby. 

Maak je ook foto’s van je shirts? 

Ik heb een Instagram account sinds 2 jaar ongeveer. Eerst postte ik daar vooral fanshop shirtjes op die niet gedragen zijn. Maar ik ben nu sinds een paar maanden bezig met daar matchworn shirts op te zetten. Daar maak ik wel foto’s van en meestal met de speler zelf en de details van het shirt. Ik krijg best wel wat reacties op mijn account. Er is dus best animo voor voetbalshirts. 

https://www.instagram.com/p/CDT3TO_Dyp2/

Hoe kun je een matchworn shirt herkennen? 

Dat kan soms heel lastig zijn. Je hebt clubs waarvan de spelers een ander shirt dragen in de wedstrijd dan in de fanshop wordt verkocht. Maar dat gebeurt in Nederland niet zo heel veel meer helaas. Want je kunt gewoon een eredivisie badge kopen in de fanshop als je een shirt besteld. Dus je moet het hebben van sponsoren of bepaalde vlekken als het shirt niet gewassen is. Als dat niet het geval is, neig ik er zelf al om het shirt niet te kopen.

Wat is de gemiddelde prijs van een matchworn shirt en hoe wordt die bepaald?  

Ik kan niet echt een gemiddelde prijs geven. Maar het is gewoon zo dat in Nederland Ajax er met kop en schouders boven de prijs uitsteekt in de eredivisie vooral. Dan heb je daaronder nog Feyenoord en PSV daar heb ik zelf nog geen shirts van. Maar vooral de Ajax shirts van echte goede spelers en dan kun je denken aan: Tagliafico, van de Beek, Ziyech, Huntelaar dat zijn echt shirts die voor 200 Ă  300 euro kunnen weggaan.  

Door de Europese prestaties van Ajax zijn de prijzen van Ajax shirts enorm omhoog gegaan. Maar je hebt ook bijvoorbeeld minder grote clubs zoals FC Emmen waarbij het veel moeilijker is om een shirtje te vinden, waardoor de shirts wat duurder zijn dan je zou verwachten. Dus het is niet per se hoe groter de club hoe duurder het shirt, ligt echt aan de speler, design en of het shirt gewassen is en in welke wedstrijd het shirt gedragen is. Dat zijn wel de punten. 

 Wat is je doel met sparen van matchworn shirts? 

Ik ga net zolang door totdat ik er helemaal geen zin meer in heb. Ik denk dat dat nog heel lang gaat duren. Mijn doel is eigenlijk om de grotere spelers uit Nederland daarvan het shirt te hebben het liefst met zoveel mogelijk vlekken. 

 Welk matchworn shirt is je ultieme doel? 

 Ik heb op dit moment dat ik heel graag een gedragen shirt van Hakim Ziyech wil. Want het is een hele goede speler en heeft rugnummer 22 en je ziet niet veel grote spelers die met zo’n rugnummer spelen. Ook een speler die op mijn lijstje staat is Mohamed Ihattaren van PSV ook een hele goede speler. Het zou mooi zijn om zijn shirt te kunnen toevoegen. 

Tomsito met een deel van zijn verzameling

Hoeveel mensen in Nederland sparen ook matchworn shirts? 

Ik zit in een facebookgroep met matchworn shirts verzamelaars, allemaal Nederlanders dat zijn er rond de 100. En je zult daarnaast ook nog wel mensen hebben die matchworn shirts verzamelen. Ik denk ook wel kinderen die tegenwoordig met bordjes in stadions staan na de wedstrijd. Ik denk dat het fenomeen aan het groeien is maar het zijn niet veel mensen, want het is best een aparte hobby. Want heel veel mensen hebben de associatie: met dat is wedstrijd gedragen bah, dat stinkt naar zweet dat stinkt naar modder dat is helemaal vies wat heb je daar aan? Maar voor mij is het juist een stuk historie, want je hebt een shirt dat is gedragen in een bepaalde wedstrijd door een speler. En het kan zijn dat die speler die wedstrijd heel goed speelde een memoberale goal maakte of heel slecht speelde. 

Wat is je tip voor mensen die willen gaan beginnen met het verzamelen van matchworn shirts? 

Belangrijkste is denk ik dat je in het begin een bepaald doel gaat stellen. Dus zeg je bent fan van FC Emmen. Kun je zeggen ik proberen zoveel mogelijk shirtjes van FC Emmen te sparen en dat je gewoon in die categorie blijft. Ik probeer zelf alles te verzamelen van de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. En daarnaast is het belangrijk om veel geduld te hebben, want soms lopen dingen niet zoals je hoopt dat ze lopen dus dan krijg je bijvoorbeeld toch geen shirt of de speler vergeet het. Ik denk dat het ook belangrijk dat je er geld in durft en bereid bent in te steken. 

Slotvraag, wat betekent voetbal voor je? 

Van kleins af aan keek ik bijvoorbeeld naar Ronaldinho. Ik heb zoveel op straat en in een team gevoetbald. Ook heel veel voetbal kijken en spelers volgen. Het is voor mij gewoon de mooiste sport die er is. Uiteraard ook elk seizoen kijken welke shirts eruit komen. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet met voetbal bezig ben, het zij dat ik het zelf speel of een wedstrijd kijk of een shirt probeer te kopen. Het is essentieel in mijn leven. 

Wil je meer lezen over voetbalshirts?

Ik schrijf blogs over verschillende onderwerpen met betrekking tot voetbalshirts.

In elke blog laat ik de mogelijkheden zien om je voetbalshirt in te lijsten bijvoorbeeld.

Met andere woorden: lees en ga aan de slag met je voetbalshirts

Hoe een voetbalshirt inlijsten: de manier voor je eigen wensen

Jouw wensen staan centraal bij deze manier. Dat betekent dat je keuze hebt uit elke kleurencombinatie en maten. En na het doorgeven van je wensen, creëert de maker een lijst aan hand van het allerbeste materiaal.

 Voor welke kleuren en maten kies je?

Hoe een voetbalshirt inlijsten: de manier met een inlijstservice

Voor deze manier hoef je niets te doen, behalve afrekenen dan 😉. Want de maker van je ingelijste voetbalshirt belt tweemaal bij je aan: om het tenue op te halen en het resultaten af te leveren. Je hoeft alleen de een kleur voor de lijst te selecteren en het uitkijken naar het gedroomde moment kan beginnen.

Welk voetbalshirt wil je inlijsten?

Voetbalshirt inlijsten: 11 opties om je voetbalshirts te vereeuwigen

De simpelste weg voor een voetbalshirt inlijsten, want je kiest een Frame box uit en legt het tenue op de ondergrond, klikt het glaswerk dicht en je bent klaar. Ingewikkelder is het niet. Echter ben je ook aangewezen op de handigheid van je handen en dat is het verschil met de twee andere manieren.

Bewandel je liever makkelijke of moeilijke paden?

1 reactie op “Interview met een matchworn shirt verzamelaar”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *