De 10 beste voetbalboeken die iedere voetballiefhebber moet lezen

De 10 beste voetbalboeken die iedere voetballiefhebber moet lezen

Ik heb als voetbalfreak honderden voetbalboeken gelezen.  Dit zijn de beste 10 waaraan jij veel plezier beleeft.

Ten hag

Erik ten Hag is momenteel het populairste Nederlandse voetbal exportproduct. Daar mogen we trots op zijn, want door de transfer van ten Hag naar Engeland weet de Premier League ook Arne Slot te vinden die op het moment van schrijven voor het eerst kampioen is geworden met Feyenoord.

Het verhaal van ten Hag begint in Haaksbergen, waar hij als zoon van een makelaar bezeten is van voetbal.

Via de plaatselijke club Bon Boys wordt Ten Hag profvoetballer in dienst van onder meer FC Twente en De Graafschap.

Zijn spelersloopbaan geldt als opstapje naar het trainersvak. Ten Hag was ook al als speler een trainer luidde de conclusie van analisten.

Eerst is ten Hag nog assistent bij Fred Rutten en Steve McClaren, maar staat vervolgens op eigen benen bij Go Ahead Eagles waarmee hij promoveert naar de eredivisie. Vervolgens staat hij aan het roer bij het tweede elftal van Bayern München en FC Utrecht om met Ajax Real Madrid en Juventus te verslaan in de Champions League.

En nu is hij de belangrijkste man bij de grootste club van de wereld: Manchester United.

Het is eigenlijk wachten op deel twee van de auteur Maarten Meijer. 😉

FC Twente, de club waar de loopbaan van ten Hag begon

Meer weten over Erik ten Hag?

In een reportage vertellen vrienden hoe de voetballer ten Hag een grote trainer werd. Je leert daardoor de achtergrond kennen van een vakman.

Wat vindt een ander van dit boek?

Gewoon goed

Weekendmiljonairs

Helaas weten wij als voetballiefhebbers een hele hoop niet over de voetbalwereld, daar hoort de rol van de voetbalmakelaars bij.

Als we horen dat een topper van Feyenoord, PSV of Ajax naar het buitenland is gegaan, wordt daarbij nooit verteld wat een voetbalmakelaar daaraan verdiend. Terwijl ze binnenlopen. Daarom willen zoveel mensen dit vak beoefenen.

Maar het blijft een schimmige wereld met allerlei vreemde verdienmodellen. Toch is het goed om te weten hoe de geldstromen lopen om transfers beter te begrijpen en te weten hoe de grote jongens te werk gaan.

Meer weten over voetbalmakelaars?

Wil je meteen zien hoe een voetbalmakelaar handelt? Bekijk dan de serie Next Gen: Voetbalmakelaars. Je wordt meegenomen naar de plekken waar normaal geen camera’s welkom zijn. Het is bovendien uitgezonden op NPO 3, kortom: leerzaam.

Wat vindt een ander van dit boek?

Boeiend boek dat een heldere kijk geeft op de transfers in de voetbalwereld

Messi

Misschien wel de beste voetballer aller tijden. Dit is mijn mening. 😉

Niettemin is het heerlijk om te lezen hoe Messi uitgroeide van een jongen uit Rosario tot een van grootste sterren in Parijs.

In de biografie gaat de schrijver in op zijn achtergrond, de vergelijkingen met Maradona, de offers en de weg naar de prijzen.

Het leest als een jongensboek dat iedereen wil schrijven. Daarom is het een van de beste voetbalboeken die ik heb gelezen, omdat alles erin zit.

Het boek is overigens geen verheerlijking van Messi: de mindere episodes komen ook aanbod. Een genuanceerder blik dus.

Meer weten over Lionel Messi?

Loop mee met de camera in deze documentaire om de ontwikkeling van Messi van dichtbij te volgen.

Wat vindt een ander van dit boek?

Een heel interessant boek! Waar je heel veel inspiratie uit kan halen.

Gijp

Wellicht weet je nu al veel over René van der Gijp door zijn rol in praatprogramma’s. Je leert hem pas echt kennen in Gijp, geschreven door Michel van Egmond die een tijdje met van der Gijp optrok en de belangrijkste inzichten opschreef. Ook al is dit boek uit 2012, je kunt het nu nog steeds goed lezen. Je leert namelijk een voetbaldier kennen op zijn beste en slechtste momenten waardoor je een ander beeld krijgt van de man die je iedere week op tv en sociale media voorbij ziet komen.

Gijp is heel makkelijk geschreven. Daardoor kunnen mensen die anders nooit een boek lezen er makkelijk mee beginnen.

Meer weten over René van der Gijp?

KRO maakte een profiel over de populaire Tv-ster, die er een bijzonder ritme op na houdt. Zoals het niet samenwonen met een partner, geen emoties hebben bij een uitslag en voornamelijk lol hebben als profvoetballer.

Je maakt kennis met een bijzonder mens.

Wat vindt een ander van dit boek?

Goed boek. In 1 ruk uitgelezen. Zelfs mijn vrouw vond hem leuk. Je hoeft niet per se een voetballiefhebber te zijn om dit boek te kunnen waarderen.

Ik, Zlatan

Door naar nog een opvallende verschijning: Zlatan Ibrahimović.

Het is een autobiografie van een zelfbewuste voetballer die beschrijft hoe zijn leven is verlopen. Het is een rauw en eerlijk boek. Eigenlijk zoals we Zlatan kennen: zelfverzekerd, open en eerlijk. Daarnaast is het ook een inspiratiebron: het maakt niet uit waar je vandaan komt, je kunt alles bereiken. Zlatan is daarvan het voorbeeld.

Meer weten over Zlatan?

Ja: het is een reclame van Volvo. Maar het spotje geeft wel perfect het leven van Zlatan weer. Bekijk daarom dit reclamespotje en begin daarna aan zijn verhaal.

Wat vindt een ander van dit boek?

Ben zelf helemaal geen voetballiefhebber maar deze biografie boeide me van het begin tot het eind. Leuk en luchtig geschreven en daarom voor vele zeker een aanrader. Ik vond het erg interessant om eens dmv dit te verdiepen in het voetbalwezen. Top boek!

Kieft

Nee, het leven van profvoetballers gaat niet alleen over rozen. Dat bewijst dit boek. Maar het gaat niet alleen over een drugsverslaving, het gaat over een voormalige topspits die tegen wil en dank een publiekslieveling is geworden.

Je leert door dit boek een van de mannen die ons de allereerste EK-titel mede-bezorgde van heel dichtbij kennen. Het is een intiem portret.

Meer weten over Wim Kieft?

Wim Kieft verteld in de DWDD over zijn verslaving en hoe hij er bovenop is gekomen. In het gesprek zie je een Kieft die naar de toekomst kijkt en dat is prachtig.

Wat vindt een ander van dit boek?

Heb het boek bijna uit laten we veel empathie hebben voor willem Kieft boek is mooi geschreven en er staan veel droge momentopnames in, stokdroge humor, hoop van harte dat het met Wim goed zal blijven gaan in de toekomst.

De football toerist

Ik vind dat je als voetballiefhebber een keer een voetbalreis naar Engeland moet maken om een paar clubs te bezoeken. Laat De football toerist, daarvoor het startsein zijn. Groundhopper Joris van de Wier neemt je mee in zijn reis langs de 92 profclubs van Engeland.

Je krijgt door dit verslag echt zin om de Engelse voetbalcultuur zelf te proeven.

Meer weten over Joris van de Wier?

Als je van plan bent om te gaan groundhoppen of om voetbalreizen te maken, moet je luisteren naar Joris van de Wier. Hij is namelijk een echte groundhopper. Dat betekent dat hij clubs over de hele wereld heeft bezocht, hij deelt zijn tips in de podcast van het maandblad Staantribune.

Wat vindt een ander van dit boek?

Van de Wier deelt in dit boek zijn verhalen en ervaringen van “doing the 92”, waarmee het bezoeken van alle professionele voetbalclubs in de vier profcompetities wordt bedoeld. Door de korte maar zeer belevingsvolle verhalen krijg je een beeld van het Engelse voetbal en de cultuur eromheen.

Matchday

Ik ga door met de liefde voor Engeland met het boek Matchday. Matchday gaat over de voetbalstad London, die een bezoekje zeker waard is. En dan heb ik het niet alleen over de grote clubs als Arsenal en Chelsea. Diverse clubs komen aanbod, daar zitten echte pareltjes bij. Helaas bezoekt de schrijver ook stadions die er niet meer zijn. Doodzonde.

Lees dit boek en je zult van het voetbal in London houden.

Meer weten over de voetbalstad London?

Lees deze blog met 7 tips om de perfecte reis te maken langs de voetbalclubs in London. Zo plan je vooraf de perfecte reis.

Wat vindt een ander van dit boek?

Ik heb het eerste boek gelezen en dat was echt top. Daarom dit boek ook gekocht en ook deze is weer super. Het zijn erg leuke verhalen die je makkelijk en met veel plezier leest. Zeker een aanrader voor voetballiefhebbers. Maar ook voor mensen die opzoek zijn naar mooie verhalen.

Herr Pep

Pep Guardiola is een trainer die een obsessie met voetbal heeft, dat blijkt wel uit het onderstaande gifje:

via GIPHY

Geintje. Voor dit boek volgt de schrijver Guardiola in zijn eerste jaar als trainer van Bayern München. Een bijzonder jaar. Het is immers de eerste club van Guardiola na zijn succesvolle periode bij Barcelona, hij moet de taal leren en stapt in een hele nieuwe voetbalcultuur. Ik heb Herr Pep meerdere keren gelezen omdat ik geniet van zijn passie voor voetbal – alles gaat in de hoogste versnelling. Hierdoor heb je het snel uit.

Meer weten over Guardiola?

Bekijk eens de video hieronder. Guardiola coacht zijn ploeg tijdens een partijtje op de training. Hiermee heb je een beeld waar Herr Pep over gaat. 😊

Wat vindt een ander van dit boek?

Een heerlijk boek voor elke voetballiefhebber. Het leest als een trein en je steekt er heel wat van op als jeugdtrainer. Echt een aanrader!

Johan Cruijff – mijn verhaal

Ik sluit het rijtje beste voetbalboeken af met het boek dat iedere voetballiefhebber in mijn ogen moet lezen. Aangezien Johan Cruijff de beste voetballer is die we hebben gehad en we van hem veel kunnen leren.

Zijn autobiografie is geschreven door Jaap de Groot, om de wereld zijn visie te vertellen.

Het is echt een Cruijffboek: ongrijpbaar en fantastisch ineen.

Meer weten over Johan Cruijff?

Leer hier het verhaal van Cruijff kennen om nooit meer de vreugde die hij het Nederlands voetbal bracht te vergeten.

Wat vindt een ander van dit boek?

Wat een heerlijk boek om te lezen. Ben geen lezer maar was er zo doorheen. Mooi geschreven. Het geeft een mooi beeld van het leven wat johan gehad heeft, zeker ook omdat ik hem zelf nooit heb zien voetballen vanwege mijn leeftijd.

Welke voetbalboek ga je nu lezen?

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *