Interview met een voetbalsjaal verzamelaar

Simon Kollen met zijn verzameling

Een voetbalsjaal heeft iets speciaals voor Simon Kollen. In een klein privémuseum vroeg ik hem naar het verhaal achter dit voetbalartikel en zijn passi

Wat is een voetbalsjaal?

Voetbalsjaals zijn objecten waar het clubwapen, prijzen en wedstrijden opstaan. Ook worden er bepaalde dingen door het publiek mee gedaan. Verder is het ook gewoon een sjaal die mensen gebruiken voor de warmte.

Wat voor soort voetbalsjaals zijn er?

Er zijn voetbalsjaals met het clublogo en de naam met soms staat het oprichtingsjaar erbij. Je hebt ook klassieke en business-sjaals, dat zijn voetbalsjaals met een heel klein logootje. Die verzamel ik zelf niet want ik wil dat het grote clublogo er opstaat en dat deze duidelijk zichtbaar is. Immers vind ik het ook leuk om naar te kijken en te zien dat die sjaal bij een club hoort. Verder zijn er wedstrijdsjaals, dit zijn sjaals waar een speciale wedstrijd op afgebeeld word met de datum erbij, zoals een KNVB-beker finale tussen Ajax en Feyenoord.

Welke rituelen horen bij voetbalsjaals?

De harde kern van een club doet er weleens wat mee zoals zwaaien of gezamenlijk met de sjaal naar links en rechts bewegen, vanaf een afstand geeft dat een mooi gezicht en het komt indrukwekkend over. Net zoals je met elkaar een lied zingt, kun je dat ook met voetbalsjaals doen. Bij het openingsnummer laten veel mensen hun sjaal zien om te laten zien voor welke club ze zijn.

Hoe ben je met het verzamelen van voetbalsjaals begonnen?

Toen ik voor het eerst naar een wedstrijd van Hertha BSC ging, koos ik niet voor een shirt, maar voor een voetbalsjaal omdat ik dat toen leuker vond. Daarna nam ik altijd een sjaaltje mee als ik een wedstrijd van Hertha bezocht. Ook had ik een FC Twente sjaal omdat ik eens bij een wedstrijd was geweest. Later begon ik met groundhoppen en dacht: Ik wil van elke club die ik bezocht heb een voetbalsjaal omdat ik dat heel leuk vind staan en het een echt iconisch voetbalitem is. Ik weet nog dat ik mijn eerste gekochte voetbalsjaal een prachtig aandenken vond.

Warm welkom

Terwijl ik de trap opliep naar de zolderkamer van Kollen keek ik hoever mijn blik kon reiken naar voetbalsjaals op deze houtentreden. Door deze zee aan verzamel items kreeg ik een prachtig onthaal zoals dat alleen in kolkende stadions gebeurd.

Binnenkomst in het privé museum

Hoe groot is je verzameling op dit moment?

Ik heb op dit moment 44 voetbalsjaals, maar ik verzamel alleen voetbalsjaals van clubs waar ik ben geweest of van clubs die niet meer bestaan. Dus ik moet ze eerst bezoeken, anders zou ik in een keer super veel voetbalsjaals kunnen kopen en dan heb je er zo 100. Echter wil ik herinneringen van een club meenemen die ik bezocht en daarom koop ik een voetbalsjaal. Verder heb ik een voetbalsjaal van de vergaande profclubs: RBC, De Volewijckers, AGOVV, HFC Haarlem en SC Veendam. Je kunt Simon vergelijken met deze man:

Wat doe je met een voetbalsjaal?

Ik koop ze echt om op te hangen. Bovendien draag ik soms een voetbalsjaal tijdens de wedstrijd, maar als de wedstrijd voorbij is hang ik de sjaal aan de muur om er later naar terug te kijken en aan terug te denken, zo blijft de voetbalsjaal zo gaaf mogelijk.

Lees ook: Hoe een voetbalshirt inlijsten: de manier voor je eigen wensen

Blik op voetbalsjaals

Tijdens ons gesprek legde de verzamelaar me uit dat hij uitvoerig heeft nagedacht over de indeling van zijn verzameling, zo hangt er geen kleur naast elkaar. Bovendien hangt elke voetbalsjaal in deze ruimte waterpasrecht hierdoor komen de clubidentiteiten goed naar voren, zo illustreert een kruiwagen de voetbalsjaal van SC Veendam en doet het logo van Villarreal denken aan de wedstrijd uit 2011 toen de Spanjaarden actief waren op Enschedese grondgebied.

Waar kun je een voetbalsjaal kopen?

Dat kan in de fanshop, dat is de meeste logische weg. Maar als daar geen sjaal is bijvoorbeeld bij FC Den Bosch had ik de laatste, dan kan het zijn dat je de sjaal dan net misloopt. Dan moet je online gaan zoeken zoals op marktplaats, heel vaak staat daar niets. Echter komt er op een gegeven moment één voorbij in goede staat die je dan koopt, maar dat is toch minder leuk dan bij de club kopen want dan koop je de herinnering mee als ware.

Wat is de gemiddelde prijs van een voetbalsjaal?

Tussen de 10 en 20 euro. Dat prijsverschil komt vaak door het niveauverschil een voorbeeld hiervan is dat een voetbalsjaal van een keuken kampioen divisie club 10 of 12,50 euro kost en bij een club uit de eredivisie vaak 15 of 17,50 euro.

Wat is je doel met de voetbalsjaal verzameling?

Het doel is om herinneringen die ik heb bij voetbalsjaals te waarborgen. Als ik kijk naar de sjaal dan komen de herinneringen weer boven drijven en dan denk ik van: Dat was heel leuk of het was minder leuk, evenals dat ik het een lelijke club vond, maar dat is ook leuk om minder goede herinneringen te hebben. Verder decoreer ik er mijn kamer mee net zoals een schilderij aan de muur hangt of posters heb ik dan voetbalsjaals.

De verzameling
De verzameling van Simon Kollen

Welke voetbalsjaal staat bovenaan je verlanglijst?

Ik kan pas de sjaal hebben als ik de club heb bezocht. Dus dat is dan bijvoorbeeld Boca Juniors omdat het heel moeilijk om de club te bezoeken want het stadion is heel uniek en je moet naar Buenos Aires om de club te bezoeken. Pas daarna kan ik de voetbalsjaal kopen, dus de stap is heel groot. Echter zijn de sjaals even makkelijk om te krijgen, online kan ik namelijk zo een sjaal van Boca Juniors een kopen. Het is bij wijze van moelijker om een sjaal online te vinden van TOP Oss dan van Boca Juniors.

Lees ook: Retro voetbalshirt Nederland: 10 shirts van het Nederlands elftal

Welke club heeft volgens jou de mooiste voetbalsjaals?

Dat is een lastige, ik hoor altijd dat vooral de Poolse clubs mooie voetbalsjaals hebben met bijvoorbeeld veel verschillende wapens en kleuren. Daarentegen heb ik niet echt een club waarvan ik de voetbalsjaals het mooiste vind, maar ik het een voetbalsjaal van Sparta Rotterdam die ik heel mooi vind. Want de letters, kleuren en het kasteel staan er goed op, echter geld dat niet voor alle sjaals van Sparta. Ik denk namelijk niet dat een club hele mooie voetbalsjaals heeft, elke club heeft mooie en minder mooie sjaals. Het gaat natuurlijk om smaak.

Voetbalsjaal herinneringen

Vervolgens haalde Kollen door enkele voetbalsjaals erbij te pakken herinneringen op. Zoals zijn bezoek aan Almere City waar hij samen met de stewards zonder succes, op zoek ging naar een artikel van de club. Later ontving de verzamelaar een handgeschreven brief waar werd uitgelegd dat de misgelopen promotie nog niet bij de medewerkers was verwerkt. Vervolgens sprak de verzamelaar op een enthousiasme manier over de sjaal van Go Ahead Eagles, want tijdens het bezoek aan deze club hakte Kollen de verzamelingsknoop door. Kortom de passie van deze voetballierhebber voor deze gelijksoortige sjaal zit diep.

Wat is je tip voor mensen die willen beginnen met een voetbalsjaal verzameling?

Als je niet aan groundhoppen doet of er hoeft voor jou geen herinnering aan vast te zitten zou ik online een groot aantal sjaals kopen van verschillende clubs omdat het een stuk goedkoper is. Maar als je het leuk vind om er een herinnering aan te hebben, moet je de clubs gewoon gaan bezoeken, ook dan heb je op een gegeven moment een grote collectie. Je moet het echter leuk blijven vinden want het kost veel geld en dat moet je er wel voor overhebben. Ook is het puur persoonlijk of je een nieuwe of tweedehands voetbalsjaal wilt hebben.

Slotvraag, wat betekent voetbal voor je?

Als ik naar voetbal kijk of ik ga naar clubs denk ik even aan niets anders en verdwijnt de buitenwereld. Verder heeft therapeutische uitwerking op me aangezien ik door het spel puur gefocust ben. Ten slotte heeft voetbal me door een moeilijke tijd heen geholpen.

Verdergaan met interviews lezen

4 gedachten over “Interview met een voetbalsjaal verzamelaar”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *