De daden van Romário, Ronaldo en Nilis in de retro voetbalshirts van PSV

retro voetbalshirts van PSV

Retro voetbalshirts van PSV waren de tweede huid van meerdere topspelers. We beschrijven de productie van drie publiekslievelingen met beelden. Naar welke speler kijk je het meeste uit?

Hier moet je zijn

Het type voetbalshirt waarnaar je zoekt, is te koop bij Classic Football Shirts Gebruik de code Voetbalanimal voor 10% korting. Het aanbod is bovendien erg groot en je betaalt gratis met PayPal.

Romário

We trappen af met de voetballer die later de arena van de politiek betrad. Wim Kieft vertelde in het voetbalpraatprogramma over zijn eerste indrukken van O Baixinho. Vervolgens toont de regie een aantal doelpunten, waardoor de tafel in de onderstaande video spreekt over de speciale omgangsregels voor uitblinkers van de ploeg. Maar als je drie punten veiligstelt, mag je toch wat later komen?

Het beginverhaal

Dankzij de documentaire Samba in Eindhoven leren we het verhaal van de spits die in manier van spelen een beetje lijkt op Diego Maradona en Lionel Messi kennen. Dat betekent de reden voor de trainers om hem te bekijken, het latengaan van een Belgische topper, de eerste treffers, de overgang naar de Nederlandse cultuur en de ophaaldienst van teamgenoten. Heb je nog de ambities om een sterrenstatus te krijgen in een team? Kijk dan de truc af in de Zuid-Amerikaanse gewoontes. Moet je wel drie doelpunten scoren in de belangrijke wedstrijden. Met andere woorden: het perfecte compromis.

 Magische avond

De Europa Cup wedstrijd tegen Steaua Boekarest het moment waarop Romário voor zichzelf een eeuwige plek creëerde in de PSV-geschiedenis. Dat komt door de goals waarmee de Roemenen de voorsprong zagen verdampen als handelaren op de beurs.

De bespreking voor deze wedstrijd is het mooiste aspect van deze legendarische voetbalavond. Want het goudhaantje kwam zoals gewoonlijk te laat en daardoor was het genoeg voor de trainer Guus Hiddink. Op de wedstrijddag schreef de Achterhoeker alleen de naam van de telaatkomer op het bord. Daarna bepaalde de dissident de einstand met een fascinerend gesprek tussen coach en pupil als gevolg.

Kijktip: ga er goed voor zitten en geniet van deze goal.

Lees ook: Voetbalshop review: waarom het bedrijf je als het beste helpt

Opvolger

In 1994 kwam er nieuw Braziliaans bloed in het Philips Stadion met de komst van Ronaldo Luís Nazário de Lima. Destijds een zeventienjarig talent die bestuurders wegkaapte voor de neus van hun Amsterdamse collega’s dankzij de contacten met het sportmerk Nike.

Vervolgens zijn we getuige van een stroom aan doelpunten, solo’s en glimlachen. Hierdoor wisten de scouts van iedere Europese topclub wat voor toptalent er rondliep in Eindhoven. Datzelfde geldt voor de Romário die op dat moment speelde voor Barcelona opbelde om de jongere soortgenoot te feliciteren.

De reactie van de ontvanger toont de intensiteit aan van het Braziliaanse voetbal.

Maar er zijn gelijkenissen in het gedrag van de twee aanvallers. Zo O Fenômeno zocht de kleedkamer op naar commentaar van coach Dick Advocaat, traint soms op 50%, laat het verdedigende werk over aan ploeggenoten en heeft in Boudewijn Zenden een maatje, zoals Romário steun vond bij Twan Scheepers.

En tijdens een bezoek aan Volendam met interviewer Harry Vermeegen maakt de jongeling kennis met de Hollandse haring.

Daarom een vraag aan jou:

Smult of walgt Ronaldo van het Nederlandse gerecht op de dijk?

Tot slot een statistiek:

Samen produceerden de topaanvallers 140 doelpunten in het rood-wit.

Nederlands praten

Tijdens het uitzoeken van beelden, vroegen we ons af: zouden de voormalige scherpschutters nog een woordje Nederlands spreken?

Want beiden lieten regelmatig hun taalkunsten zien in interviews. Enkele voorbeelden hiervan om terug te kijken op een vrije dag:

Romário

  • In gesprek met Kees Jansma
  • Tijdens een zaalvoetbalwedstrijd
  • In een reportage uit 1992

Ronaldo

  • Voor een reportage met Sierd de Vos
  • Als antwoord op de vraag wie wordt er topscoorder?
  • Vertellen over een Nederlands lesboek tijdens een rondleiding door het penthouse

Bekijk het antwoord op onze vraag in deze video.

Wat is typisch kenmerk van Braziliaanse voetballers volgens jou?
Wat is typisch kenmerk van Braziliaanse voetballers volgens jou?

Luc Nilis

Van spitsen met meerdere trofeeën naar een Kunstenaar, aangezien Frank Heinen hem zo beschreef in een column voor 60 betaald voetbal in Nederland.

De vergelijking met kunst is terecht als je let op de klasse van de assist, doelpunten en passes afkomstig van Nilis zijn voeten. Dat betekent continu kiezen voor de moeilijke weg, constant weten voor de bal komt en heengaat, keepers laten staren in plaats van duiken en een hakje inzetten met de rug naar het doel in de retro voetbalshirts van PSV.

 De voeten van Lucky Luc verraadde het goddelijk gevoel na de actieve carrière in De Koel.

Iedereen reageerde hetzelfde. Vol ongeloof namelijk.

Lees ook: Mystery voetbalshirt: bestel bij de beste aanbieder

De mooiste

Soms hebben we als gewone stervelingen het geluk om mee te luisteren met de keuzes van een voetballer in een topwedstrijd.

Nilis verklaard op een doodgewone toon hij de ontmoeting met Bayern München dicteerde. Hierdoor leverde de middenvelder een schitterde assist af op Ruud van Nistelrooij door een schijntrap en ontving een lange afstand pass, nam in de loop aan en schoot raak in het dak van het doel.

Intuïtie zegt de Belg als analyse. Een handeling waar we alleen van dromen en de nummer 10 uitvoert.

Hoe neem je een vrije trap?
Hoe neem je een vrije trap?

 Op de Herdgang

Op een normale dag op het sportcomplex van PSV deed de oude meester mee aan een vrije trappen wedstrijd tegen Bas van Velzen onder de begeleiding van vlogger Rob van de Graaf.

Daaruit blijkt dat het natuurtalent de gave om te trappen zoals de creatieve gedachte ingeeft nooit verleerd. Want elke poging is van ongekend niveau. Daarnaast trapt Nilis feilloos zowel met rechts als links.

Gelukkig staat het op camera anders hadden de vrienden de verhalen van de materiaalman die toevallig voorbijliep niet gelooft.

Slotwoord

Als laatste vertellen we goed nieuws. Je kunt deze retro voetbalshirts van PSV kopen.

Classic Football Shirts heeft er zelfs meerdere exemplaren van.

Hier moet je zijn

Het type voetbalshirt waarnaar je zoekt, is te koop bij Classic Football Shirts Gebruik de code Voetbalanimal voor 10% korting. Het aanbod is bovendien erg groot en je betaalt gratis met PayPal.

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *